Valkerij staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. (Foto: bestemmingbuitenlucht.nl)
Valkerij staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. (Foto: bestemmingbuitenlucht.nl)

Gratis naar Museumkwartier Valkenswaard

Algemeen 249 keer gelezen

VALKENSWAARD - Ter afsluiting van de Nationale Museumweek zijn komend weekend zowel het Nederlands Steendrukmuseum als het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard gratis te bezoeken. “Een hele week open is voor ons moeilijk te realiseren. Vandaar deze oplossing”, is de logische verklaring.

Door Willem-Jan Schampers

Kees Streng is voorzitter van de Stichting Valkerij en Sigarenmakerij Museum Valkenswaard en spreekt namens de twee musea. “We zijn beiden afhankelijk van vrijwilligers en dan is het veel moeilijker om de musea een hele week open te doen. Zo eerlijk moeten we gewoon zijn. Bovendien is de Nationale Museumweek ter promotie van de Museumkaart, maar onze musea zijn komend zaterdag en zondag gratis toegankelijk. Daarvoor hoeven we het dus niet te doen. Wél hopen we dat de bezoekers die een pas hebben deze laten scannen. Levert ons toch weer wat geld op…”

Het Valkerij en Sigarenmuseum en het Nederlands Steendrukmuseum zijn enig in hun soort en toch weten – zelfs in Valkenswaard en omgeving – heel veel mensen nog niet van het bestaan van deze bijzondere musea. Streng: “Dat is eigenlijk niet te snappen, want het Nederlands Steendrukmuseum is wereldwijd het enige museum over de steendrukkunst en lithografie. Je zou dan verwachten dat mensen van heinde en verre naar Valkenswaard komen om hier het Museumkwartier te bezoeken.”

Demonstraties

Tijdens het Museumweekend is de geschiedenis van tweehonderd jaar lithografie te zien en te beleven. En ook de tijdelijke expositie ‘PUNT.Pointillisme.Pop-art.Pixel’ is de moeite waard. Op zaterdag zijn er diverse rondleidingen, terwijl er op zondag drukdemonstraties zijn in het atelier. 
“Ik heb begrepen van mijn collega Lowies Giesen dat bezoekers ook een leren sleutelhanger met hun naam kunnen laten ontwerpen”, zegt Streng. “En voor iedere bezoeker van het Nederlands Steendrukmuseum is er – zolang de voorraad strekt - een leuke verrassing.”

Sigarenmakerij Museum

Het Sigarenmakerij Museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865. Van kleine fabrieken die uitgroeiden tot erg grote fabrieken (Willem II en Hofnar) en daarna ook de piepkleine en grotere huishoudens, met eigen en vooral kleinschalige sigarenproductie. Bezoekers kunnen deelnemen aan de doorlopende rondleidingen en ‘oude’ sigarenmakers aan het werk zien. Ook voor de kinderen is er iets leuks te doen en zij krijgen een aardige attentie.

Levende roofvogels

Het Valkerij Museum laat de valkerij zien in de periode 1550 tot en met 1850. Streng: “In deze periode waren de Valkenswaardse valkeniers in heel Europa actief bij de jachtpartijen van de grote vorstenhuizen in Frankrijk, Duitsland, Engeland en zelfs Portugal. Beide dagen zijn er twee valkeniers aanwezig met verschillende, levende roofvogels, zoals een slechtvalk, een havik en andere roofvogels. Er is volop gelegenheid om van de valkeniers informatie te krijgen over deze roofvogels en vooral ook om ze eens van dichtbij te bekijken.”

Meer informatie

Het Museumkwartier Valkenswaard, aan de Oranje Nassaustraat 8 in Valkenswaard, is op zaterdag 6 en zondag 7 april, gratis toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de musea:

Nederlands Steendrukmuseum: 
https://steendrukmuseum.nl

Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum:
https://www.vsmm.nl/nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant