Afbeelding

Valkenswaardevol: Tussen Borkel en Schaft

Algemeen 318 keer gelezen

De eerste kadastrale kaart van de gemeente Borkel en Schaft is opgemaakt in het jaar 1828. De perceelsgrenzen uit die tijd liggen daarmee vast. 

Wat opvalt is dat waar zich nu het karakteristieke centrum van Borkel bevindt, destijds alleen maar de leegte van de Borkelsche Heide terug te vinden is.

Drie markante gebouwen die mede het gezicht van het centrum van Borkel bepalen zijn: de windgraanmolen, de stichting hiervan wordt vermeld op een kadastrale hulpkaart uit 1868. Op een hulpkaart uit 1894 wordt de stichting van de eerste boterfabriek vermeld, gebouwd op het terrein van het eerste schoolhuis (nu het Mgr. Kuypersplein. Als deze niet langer voldoet, wordt pal naast de molen in 1916 een nieuwe stoomzuivelfabriek gebouwd: ‘De Nijverheid’.

Al in 1846 worden de randen van het Biestven in ontginning genomen. In 1912 wordt gestart met de drooglegging van het ven (zie foto met uiterst rechts burgemeester Baken) om de verdere uitbreidingsplannen mogelijk te maken tot het dorp dat ons allemaal anno 2024 bekend is.

Christine Verstegen
valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl 
www.weerderheemvalkenswaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant