Frans en Annie de Laat-van Sebille zijn vrijdag 19 april 50 jaar getrouwd.
Frans en Annie de Laat-van Sebille zijn vrijdag 19 april 50 jaar getrouwd. Jurgen van Hoof

Frans en Annie de Laat vieren gouden huwelijk

Algemeen 395 keer gelezen

VALKENSWAARD - Frans en Annie de Laat-van Sebille bereiken op vrijdag 19 april een bijzondere mijlpaal. Beide echtelieden leerden elkaar al op jonge leeftijd kennen en zijn na vijftig jaar huwelijk nog steeds gelukkig met elkaar.

Door Roy de Leijer

Frans (72) en Annie (68) zijn geboren en getogen in Valkenswaard. Frans groeide op in een gezin met drie jongens en twee meisjes. Echtgenote Annie komt uit een gezin met twee jongens en twee meisjes.
De eerste ontmoeting vond 54 jaar geleden plaats bij speeltuin Dennenberg in Valkenswaard. “Annie was veertien en ik achttien”, vertelt Frans. Van een verkering kwam het vooralsnog niet. Frans: “Haar vader vond Annie daarvoor nog te jong.” Twee jaar later in zaal Maenen sloeg de vonk echt over. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Annie. Frans: “Al na veertien dagen moest ik mee naar haar ouders. Het scheelde gelukkig dat haar vader en ik beide VV De Valk-mannen waren.”

Huwelijksbootje

Na twee jaar verkering stapte het stel op 19 april 1974 in het huwelijksbootje. “We zijn die dag zowel voor de kerk als de wet getrouwd. We wilden graag gaan samenwonen. Dat was in die tijd voor het huwelijk uit den boze”, vertelt Frans, die samen met Annie twee dochters en een bonuskleinkind heeft.
Na hun huwelijk betrokken Annie en Frans een flat in Het Gegraaf in Valkenswaard. “Daar hebben we maar één jaar gewoond. Ik ben namelijk een echte vogelman en houd vinken voor de zang. Een flatje was daarom niets voor mij.” Het appartement werd al snel ingeruild voor een huis aan de Heggeroosstraat. Daar woonde het bruidspaar 27 jaar, totdat ze naar hun huidige woning verhuisde.

Werk en pensioen

Het werkzame leven begon vroeg voor het gouden stel. Annie ging op haar veertiende aan de slag bij Philips Elcoma in Valkenswaard. “Daar maakten ze onder meer printplaatjes.” Later stapte ze over naar de Smeva, waar ze totdat er kinderen kwamen, werkte als koffiejuffrouw. Later begon Annie aan huis met een hondenkennel voor Maltezers. En ze werkte ruim dertig jaar als interieurverzorgster. Inmiddels is Annie tweeëneenhalf jaar met pensioen. Haar man is al vijf jaar langer thuis. Hij begon direct na de lagere school met werken. “Op mijn twaalfde ben ik naar de Philips bedrijfsschool gegaan. Ik was 14 toen ik mijn eerste centen beurde.” Nog voor zijn militaire diensttijd begon, stapte hij over naar sigarenfabriek Willem II, waar hij als monteur werkte. “Na mijn dienstperiode ben ik bij DAF begonnen. Daar heb ik eerst twintig jaar in de militaire spullen gezeten. Na het faillissement van DAF-1 ben ik bij DAF-2 gaan werken. Daar zat ik tot mijn pensioen tussen de motoren.”

De Valk

Frans was voetballer, jeugdleider en scheidsrechter bij VV De Valk. “Toen ik jeugdleider was zijn we met de B1 kampioen van Brabant geworden. Dat was een heel mooi hoogtepunt.” Inmiddels is hij al 67 jaar actief in de vinkensport. 
Haken en breien zijn een grote hobby van Annie, net als bloemschikken. “Als het maar handwerken is. Op dit maak ik dekentjes en mutsjes voor kinderen in Gambia. Dat doe ik voor het project dat daar wordt ondersteund door de Valkenswaardse kraamverzorgende Ingrid Thijssen.”

Frans: “Vroeger gingen we regelmatig vakantie, maar sinds we met pensioen zijn hebben we die behoefte eigenlijk niet meer zo. Wel gaan we regelmatig een dagje weg met de auto.” Het echtpaar heeft even met de gedachte gespeeld om hun woning in te ruilen voor een appartement. “Maar dan zou ik mijn vogels gaan missen. Bovendien kunnen we hier nog prima vooruit”, zegt Frans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant