Afbeelding

Valkenswaardevol: Merovingische nederzetting

Algemeen 644 keer gelezen

Het lijkt erop dat het oosten van Noord-Brabant gedurende vrijwel de gehele 5e en 6e eeuw bijna geen bewoning heeft gehad. Pas rond het midden van de zesde eeuw worden de oostelijke Noord-Brabantse zandgronden opnieuw gekoloniseerd door boeren die zich in de Kempen vestigen.

De Merovingen zijn een dynastie van Frankische koningen, die over delen van het huidige Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland regeerden van de 5e tot in de 8e eeuw. Wat zij vooral hebben nagelaten zijn de vele sporen van vroegmiddeleeuwse begraafplaatsen in onze omgeving: Dommelen, Bergeijk, Veldhoven-Huysackers, Geldrop-Zesgehuchten, Meerveldhoven en Veldhoven-Oeienboschdijk en net over de grens: Lommel-Lutlommel en Overpelt-Lindel. Overledenen werden volledig gekleed begraven, mannen dikwijls met wapens, vrouwen met sieraden.

De Merovingische vindplaatsen in de Kempen wijzen op een aangroei van de bevolking in de vroege middeleeuwen. Mogelijk bevindt zich in Dommelen nog een groter Merovingisch grafveld onder de Kerkakkerstraat.

Christine Verstegen
valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl

www.weerderheemvalkenswaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant