De dode hoeklessen geven inzicht in de problemen van een chauffeur (Fotobewerking: Jurgen van Hoof)
De dode hoeklessen geven inzicht in de problemen van een chauffeur (Fotobewerking: Jurgen van Hoof)

Lessen in ‘het gevaar van de dode hoek’

Algemeen 310 keer gelezen

VALKENSWAARD - Een dode hoek is een gebied rond een voertuig waarop de bestuurder geen zicht heeft, zelfs niet met de spiegels. Een vrachtwagen beschikt over vier dode hoeken. Ze worden ook wel blinde hoeken genoemd. Zo’n dode hoek kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. 

Door Ton van Helvoort

Vanaf de bestuurdersplaats heeft een automobilist geen zicht op het stukje straat net voor het voertuig. Kleine kinderen die vlak voor een stilstaande auto de straat oversteken worden zo over het hoofd gezien. Bij vrachtwagens is dat gebied groter. 

Lessen op basisscholen

Gerard Achten, coördinator van de werkgroep Veilig Verkeer Nederland in Valkenswaard wijst op die gevaren. Om zo’n situatie te voorkomen worden er dan ook dode hoek lessen gegeven op basisschool de Pionier. Ongeveer 40 kinderen van groep 7 en 8 kregen onlangs bezoek van vrijwilligers van het VVN en van medewerkers van de MCB om te praten over de dode hoek en de gevaren rondom grote voertuigen. 

Vrachtwagen van MCB

De MCB verleent daarbij alle medewerking door onder meer het beschikbaar stellen van een vrachtwagen inclusief een gediplomeerde mentor chauffeur. Een prima initiatief waardoor er wellicht echt erstige ongelukken kunnen worden voorkomen.
Zo werd aan kinderen uitleg gegeven waar er op gelet dient te worden bij grote voertuigen. Daarvoor werd een filmpje getoond met enkele vragen. Na de theorie kwam de praktijk aan de orde. In groepjes gingen de kinderen naar de vrachtwagen . Daar werden ze opgevangen en nog eens gewezen op de gevaren van de dode hoek. De vuistregel die ze daar te horen kregen zullen de leerlingen beslist niet vergeten: blijf ruim rechts en achter een groot voertuig en houd minstens drie meter afstand.
Een wijze raad die wellicht een hoop verdriet kan voorkomen.

Achter het stuur

Na het luisteren en aandacht voor de adviezen kwam er ook nog een leuke afwisseling. Iedereen mocht om de beurt in de vrachtwagen achter het stuur gaan zitten om aan de hand van uitleg van chauffeur Johan te zien waarop een vrachtwagenchauffeur altijd dient te letten. 

Ook op andere scholen

Ook andere scholen zullen de komende perioden door dit team bezocht worden. Zo zijn ze binnenkort bij Basisschool Agnetendal en op 16 mei bij de Windroos. Ook komen de andere scholen later nog aan de beurt. 

Verkeersexamen

Op 16 april is het verkeersexamen voor alle basisscholen. Een verkeersexamen is een proef die per fiets wordt afgelegd in het verkeer. Deze test is bedoeld voor scholieren uit groep zeven of acht van de basisscholen.
Groep zes heeft nog geen verkeersexamen maar wel een verkeerscircuit. Er wordt dan een parcours uitgezet in de woonplaats waar op bepaalde punten wordt gecontroleerd of de scholieren zich de regels hebben eigengemaakt en ook kunnen toepassen in de praktijk, De doelstelling is dat kinderen zich goed kunnen redden in het verkeer. Het verkeersexamen is overigens niet verplicht maar wel aan te bevelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant