Gerard de Wijs is al veertig jaar lid van Harmonie UNA
Gerard de Wijs is al veertig jaar lid van Harmonie UNA Jurgen van Hoof

Gerard de Wijs is 40 jaar bij Harmonie UNA

Algemeen 1.534 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het voorjaarsconcert van Koninklijke Harmonie Uitspanning Na Inspanning is volgens goed gebruik een moment waarop de jubilarissen van de Valkenswaardse muziekvereniging in het zonnetje worden gezet. Op zondag 7 april is het de beurt aan Gerard de Wijs, die 40 jaar lid is van UNA.

Door Roy de Leijer

Gerard de Wijs (68) werd meer dan veertig jaar geleden, op zijn 26e, lid van Koninklijke Harmonie UNA. “Ik ben er even tussenuit geweest, omdat ik voor mijn werk naar het buitenland moest. Toen ik terug was heb ik na een tijdje de draad weer opgepakt”, vertelt de jubilaris.
Hij sloot zich aan bij UNA na een muzikale rondgang van de harmonie door Valkenswaard. Gerard: “We woonden toen net in het dorp. Toen ik vervolgens bij een repetitie van UNA ging luisteren, kreeg ik meteen een instrument in mijn handen geduwd. Ik was een muzikale laatbloeier. Wel had ik eerder al op een altsaxofoon gespeeld en een paar lessen gevolgd.”

Gerard kan het maken van muziek iedereen aanraden: “Het is een goede uitlaatklep. Wel moest ik in het begin een beetje aanpoten, omdat het niveau best hoog was.”

Muzikale hoogtepunten

De ‘Night of the Proms’-concerten in De Belleman in Dommelen, waren stuk voor stuk muzikale hoogtepunten voor Gerard. “Dat hebben we een keer of tien gedaan. Er ging altijd veel voorbereidingstijd in deze concerten zitten, maar het waren geweldige optredens. Er zaten dan telkens vijftienhonderd mensen in de zaal.”
In november is er weer een ‘UNA Proms’ in De Hofnar. “Die is wat kleiner van opzet, maar net zo gevarieerd. We zijn nu al bezig met de repetities”, vertelt Gerard.

Percussion in concert

Hij kijkt verder onder meer uit naar ‘Percussion in Concert’, verzorgd door de slagwerkgroep. “Daar heb ik in het verleden verschillende keren aan meegedaan”, zegt Gerard, die geniet van dergelijke muzikale uitstapjes naar andere geledingen van UNA. “Muziek maken doe je namelijk niet alleen, maar met zijn allen.”

Behalve moderne muziek vindt Gerard het ook leuk om lichte klassieke stukken te spelen. “Ieder muziekstuk kan mooi zijn, als je het maar goed uitvoert. Vaak wordt het alleen maar leuker als je een stuk beter leert spelen. Dan ga je de muziek ook beter waarderen. Zelf probeer ik iedere dag te oefenen, maar dat schiet er regelmatig bij in”, vertelt de jubilaris, die bijna zes jaar lang de functie van penningmeester in het bestuur van de Valkenswaardse muziekvereniging heeft bekleed.

Veranderingen

In de afgelopen veertig jaar is er het nodige veranderd bij UNA. “Zo zijn we met de concoursen gestopt. Ook zijn er minder buitenoptredens.” En waar er vroeger nog zeer regelmatig in het uniform werd uitgerukt, is dat tegenwoordig veel minder het geval. Gerard: “We hebben nog wel uniformen, maar die worden alleen gebruikt voor speciale gebeurtenissen.”
Na corona is UNA weer prima op sterkte. Gerard: “Alleen zouden er een paar klarinetten bij mogen.” De altsaxofonist denkt zelf nog lang niet aan stoppen. “‘Zo lang het goed blijft gaan, blijf ik muziek maken.”

Voorjaarsconcert 7 april

Op zondag 7 april verzorgt Harmonie UNA een voorjaarsconcert in het theater van De Belleman in Dommelen. Onder leiding van dirigent William Linssen speelt het groot orkest een licht en gevarieerd programma met bekende en minder bekende stukken.
Ook het orkest met de zogenaamde ‘Laatbloeiers’ en het opleidingsorkest laten tijdens het voorjaarsconcert van zich horen.

Tijdens de pauze is er een officieel moment waarop Gerard de Wijs wordt gehuldigd. Daarna speelt het orkest nog enkele nummers. Na het concert is er een receptie, waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om de jubilaris te feliciteren.

Het voorjaarsconcert van Harmonie UNA is gratis toegankelijk en begint zondag om 12.00 uur. De Belleman ligt aan het Bruninckxdal 2 in Dommelen.

https://www.harmonieuna.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant