Afbeelding

Leefstijlprogramma KeerDiabetes2om

Algemeen 181 keer gelezen

REGIO - Goed nieuws voor de meer dan 2 miljoen mensen in Nederland met prediabetes of diabetes type 2: er is een behandeling waar 9 op de 10 mensen baat bij hebben. Keer Diabetes2 Om.

Het  is een uit het basispakket vergoede leefstijlbehandeling en zet voeding, beweging, slaap en ontspanning in als medicijn, onder begeleiding van een professioneel team. “De oorzaak van diabetes type 2 is vaak een combinatie van te weinig beweging, verkeerde voeding, stress en slecht slapen. Mensen met diabetes type 2 belanden vaak in een neerwaartse spiraal. Ze hebben steeds meer medicatie nodig en zijn voortdurend bezig met hun ziekte. Ze hebben het gevoel dat ze er nooit meer vanaf komen, terwijl je de ziekte in veel gevallen kunt omkeren”, vertelt huisarts Nynke van der Zijl. 

Inspirerend groepsprogramma

Samen met een groep van 20 anderen en onder begeleiding van een verpleegkundige, diëtist en coach gaan deelnemers aan de slag met hun leefstijl. Zij leren tijdens het programma zelf de regie te nemen en te ervaren wat voor hen werkt op het gebied van vier pijlers: heerlijk eten, anders bewegen, lekker ontspannen en goed slapen. Als gevolg hiervan kunnen veel deelnemers het gebruik van diabetesmedicatie voorkomen of afbouwen, verantwoord afvallen en krijgen zij meer energie. De programma’s bestaan uit een aantal dagen waarop deelnemers, telkens in dezelfde groep en met hetzelfde begeleidingsteam, samenkomen. Tussentijds kunnen deelnemers terecht op een digitale community voor vragen, contact met elkaar, informatie en inspiratie. Na de behandelfase van 6 maanden is er een onderhoudsfase van 1 tot 1,5 jaar. Deelnemers kunnen dan nog sessies volgen ter ondersteuning en om er een nieuwe leefstijl van te maken in plaats van tijdelijke verandering. 

Twee programma’s 

Er zijn twee verschillende Keer Diabetes2 Om programma’s:

- Keer Diabetes2 Om GLI is een digitaal programma voor mensen met prediabetes of diabetes type 2 die geen medicatie of alleen metformine gebruiken. “GLI” staat voor gecombineerde leefstijlinterventie.

- Keer Diabetes2 Om Plus is een fysiek programma voor mensen met diabetes type 2 die meer diabetesmedicatie gebruiken dan alleen metformine. ‘Plus’ staat voor extra medische begeleiding om veilig medicatie te kunnen afbouwen. Dit programma vindt onder andere plaats in Waalre, bij Energiecentrum Volmolen. 

Geïnteresseerden kunnen op de website een zelftest doen die inzicht geeft in welk programma voor hen het meest geschikt is. 

Bewezen effectief

Blijven genieten van lekker eten en leven staat centraal bij Keer Diabetes2Om. En dit kan goed samengaan, zo blijkt uit de resultaten. Veelgehoorde reacties zijn dat mensen het gevoel hebben dat ze hun leven weer terug hebben. Ze slapen beter, hebben meer energie én houden hun nieuwe levensstijl zonder moeite vol. Twee jaar na de start van het programma:
- gebruikt 28% van de respondenten geen diabetesmedicatie meer;
- kan het merendeel van hen stoppen met insuline en SU-derivaten;
- zijn respondenten nog gemiddeld 7 kg afgevallen en is de kwaliteit van leven verbeterd.

Digitale info-bijeenkomsten

Wil je meer weten over het programma in Waalre? Er worden regelmatig gratis digitale informatiebijeenkomsten georganiseerd. Schrijf je in via onderstaande website. Liever bellen of mailen? Tel.nr. 020-221 7906 of info@voedingleeft.nl.

 www.keerdiabetesom.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant