Afbeelding

Valkenswaardevol: het rijke Roomse leven

Algemeen 277 keer gelezen

De term ‘Rijke Roomse Leven’ is waarschijnlijk te danken aan het weekblad De Katholieke Illustratie, dat voor de Tweede Wereldoorlog bij menig Brabants huishouden in de bus valt. De jaren tussen 1920 en 1960 worden als de hoogtepunten hiervan beschouwd.

Schoolkinderen leren in die tijd met de catechismus de regels van het geloof. Voor iedere katholiek, van welke leeftijd dan ook, is er een vereniging of instelling. In katholieke huishoudens verschijnen alleen katholieke dag- en weekbladen, op zaterdagavond wordt geluisterd naar de KRO (Katholieke Radio Omroep). 

Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) wordt beschouwd als het sluitstuk van het rijke roomse leven: de katholieke kerk wordt gemoderniseerd. Veel priesters, fraters en nonnen treden uit, het zondagse kerkbezoek daalt snel, veel verenigingen en organisaties ontdoen zich van het predicaat katholiek. Het gevolg is dat parochies worden samengevoegd en kerken gesloten. 

In 1970 telt Valkenswaard nog zes kerken, in 2020 nog één. De kerken in Dommelen en Borkel bestaan nog wel, maar worden niet meer wekelijks gebruikt.

Christine Verstegen
valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl
www.weerderheemvalkenswaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant