Jurgen van Hoof is de vaste fotograaf van het Valkenswaards Weekblad. Hij maakte zelf deze portretfoto.
Jurgen van Hoof is de vaste fotograaf van het Valkenswaards Weekblad. Hij maakte zelf deze portretfoto. Jurgen van Hoof

Een verhaal zonder foto, is geen verhaal

Algemeen 305 keer gelezen

VALKENSWAARD - Een fotograaf is iemand die, in het bijzonder beroepshalve, foto’s maakt. Kort na de uitvinding van de fotografie namen fotografen de plaats in van rondreizende kunstschilders om mensen in het hele land te vereeuwigen. Toen het fototoestel ook voor gewone mensen betaalbaar en bruikbaar was geworden verdween de rondreizende fotograaf. Laat ons eerlijk zijn, wat is in deze tijd een verhaal zonder foto? Dat geldt natuurlijk ook voor ons eigen Valkenswaards Weekblad.

Door Ton van Helvoort

Iedereen zal intussen wel de naam van Jurgen van Hoof hebben gelezen als fotograaf van de foto’s die wekelijks bij een artikel in het Valkenswaards Weekblad staan.  
“In 2008”, zegt Jurgen, heb ik mijn hobby uitgebouwd tot een dagelijks werk. Ruim 20 jaar geleden maakte ik al videoproducties als hobby en toen kwam fotograferen op mijn pad. Vanaf het begin heb ik altijd veel plezier in mijn werk gehad en voor mijn gevoel komt dat plezier dan ook meestal tot uiting in de kwaliteit van de foto’s.”
“Mijn werk is de laatste vijftien jaar sterk veranderd”, vertelt Jurgen verder.  ”Toen ik als nieuweling in deze wereld begon, werkte ik voor acht weekbladen. Dat ging van Reusel tot Budel en van Borkel tor Oirschot. Het mooie daarbij was dat ieder dorp zijn eigen verhaal had dat vaak opgefleurd werd met een foto. Intussen maak ik al geruime tijd foto’s voor het Valkenswaards Weekblad. Omdat ik zelf in Valkenswaard woon, geeft mij dat nog eens een extra kick.”

Bijzonder

Fotografen maken  beroepshalve ook bijzondere dingen mee. Jurgen kan zich de brand na de aanslag op het gemeentehuis van Waalre nog goed herinneren: “Het was echt onvoorstelbaar. Je hebt dan als fotograaf de plicht dingen vast te leggen voor de inwoners die dan kunnen zien wat er met hun mooie gemeentehuis is gebeurd. Ook de coronatijd was een periode waarin er een beroep werd gedaan, weliswaar met aanpassingen, om foto’s te maken. Het werden niet alleen groepsfoto’s met onderling 1,5 meter afstand. Ik fotografeerde ook bij begrafenissen. Er mochten dan maximaal dertig personen aanwezig zijn waarvan ik dan de 30e was om het afscheid vast te leggen met foto’s en video zodat familieleden het later nog eens zouden kunnen terugzien.”

Veel plaatsen

“Als fotograaf kom je op veel plaatsen. Het is toch fantastisch om een bruidspaar op de dag van hun leven te fotograferen. Het geeft mij dan hetzelfde gevoel van geluk als van het echtpaar. Ik heb inderdaad veel mooie herinneringen in mijn werk. Denk daarbij aan de Koning van België die op bezoek kwam, de Grand Prix op het Eurocircuit, de huldiging van PSV in hun stadion en ga zo maar door.”

“Vergeet daarbij ook niet de foto’s van echtparen die 50 of 60 jaar getrouwd zijn of langer en waarvan de foto’s in het Valkenswaards Weekblad komen te staan. Allemaal bijzondere dingen zoals afgelopen week een foto van Riet van der Avort-Huijben die met burgemeester Ederveen geniet van het prachtige bankje omdat ze onlangs honderd jaar is geworden. Het hoeft echter niet altijd iets heel bijzonders te zijn. Juist de hele eenvoudige voorvallen kunnen voor een fotograaf al bijzonder zijn. Denk bijvoorbeeld aan een foto van iemand die veel voor de gemeenschap heeft betekend zonder daarbij op de voorgrond te treden. Het hoeft niet altijd groot te zijn om bijzonder te zijn. En ik leg dat vast op foto.”

Uit de krant