De rode buurtbus zoals je die dagelijks ziet rijden.
De rode buurtbus zoals je die dagelijks ziet rijden. Jurgen van Hoof

Buurtbus verwacht de 500.000e passagier

Algemeen 149 keer gelezen

VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard is zo’n woonplaats waar de kernen Dommelen en Borkel en Schaft nogal ver van het centrum liggen. Het was dan ook een goede zaak dat in 2003 ook in Valkenswaard een buurtbus werd opgericht. 

Door Ton van Helvoort

Voorzitter van de Buurtbus is Frans Didden: “Natuurlijk werd er begonnen met maar enkele lijnen. We leven inmiddels in 2023 en nu twintig jaar later kunnen we rustig spreken van een organisatie die zorgt dat er elke dag buurtbussen naar diverse locaties rijden. Heel belangrijk daarbij is de verbindingen met het Medisch Centrum in Veldhoven en sinds kort ook met het ziekenhuis in Geldrop. Evenals de grotere streekbussen rijden ook wij volgens een vaste dienstregeling en volgen daarnaast de vaste routes.”

Vrijwilligers

“Onze buurtbus kan echter niet bestaan zonder de inzet van veel vrijwilligers en sponsoren. Daar draait onze organisatie volledig op waarbij we moeten opmerken dat de chauffeurs hun werk echt met veel plezier doen. Langs de route kunnen mensen overigens op elke gewenste plaats in-en uitstappen mits de verkeerssituatie het toelaat. Van de vaste route afwijken is echter niet mogelijk. Wij vragen onze vaak oudere passagiers om tijdig aan de chauffeur aan te geven waar ze willen uitstappen. Instappen is makkelijker, reizigers kunnen simpelweg de hand opsteken.”

500.000

Het is intussen, na de start in 2003, alweer twintig jaar geleden dat de eerste Valkenswaardse Buurtbus in gebruik werd genomen. In die  twintig jaar is veel veranderd wat betreft het aantal routes. Vooral de mogelijkheden naar de ziekenhuizen in Veldhoven en Geldrop zijn zéér positief ontvangen. “We zijn daar trots op”, zegt Didden. “Komende woensdag 25 januari zullen we, normaal gesproken, echt een mijlpaal met onze buurtbus bereiken. Op die dag zullen we rond 14.00 uur de 500.000ste passagier verwelkomen. Dat staat te gebeuren op de Markt in Valkenswaard. Natuurlijk laten we dat niet zomaar voorbijgaan. Denk eens goed na: 500.000 passagiers die vanaf 2003 gebruik hebben gemaakt van onze buurtbus. We zouden het dan ook fijn vinden als op die dag, 25 januari om 14.00 uur veel belangstellenden ons komen complimenteren met dit geweldige resultaat. En dat allemaal dankzij onze 70 vrijwilligers die, weer of geen weer, klaar staan om de inwoners te helpen zodat zij met een gerust hart op weg kunnen naar hun bestemming.” 

De buurtbus

De buurtbus of wijkbus is een vorm van openbaar vervoer die in 1977 zijn intrede deed in Nederland. Doel was en is nog steeds dat dunbevolkte wijken of gebieden via een vaste route met elkaar worden verbonden. In vrijwel de meeste gevallen wordt zo’n buurtbus gereden door vrijwilligers, ook al om de kosten zo laag mogelijk te houden. De kleine bus mag met rijbewijs B ( personenauto ) gereden worden. Als alle zitplaatsen bezet zijn kan er verder niemand meer mee want wettelijk is bepaald dat er geen staanplaatsen zijn. Inmiddels zijn er in Nederland bijna 200 buurtbuslijnen. 

Uit de krant