Twee werken van Kees van Dongen die te zien zijn in het Steendrukmuseum in Valkenswaard.
Twee werken van Kees van Dongen die te zien zijn in het Steendrukmuseum in Valkenswaard.

Ontdek Duizend-en-een-nacht

Algemeen 262 keer gelezen

VALKENSWAARD - In het Nederlands Steendrukmuseum opent vrijdag 7 oktober een nieuwe expositie: ‘Uit het wonderland: de magie van het Oosten’.

Deze expositie biedt een nieuwe kijk op de westerse verbeelding van het Oosten in de kunst en de lithografie: van het sprookje van Aladin tot de Oriënt-Express. Er zijn bijzondere kunstwerken te zien, onder meer uit het Singer Laren en het Rijksmuseum.

De magie van het Oosten

Belangstelling voor andere culturen is een eeuwenoud fenomeen. Het magische Oosten heeft daarbij altijd veel aantrekkingskracht gehad op het Westen. Uit het wonderland laat zien hoe kunstenaars uit het Westen vanaf de 19e eeuw een artistieke invulling vinden voor het Oosten. De invloeden hiervan blijven zelfs nog tot in de 21e eeuw door sudderen.

Kees van Dongen

Nederlandse kunstenaars als Kees van Dongen en Marius Bauer illustreren de bekende vertellingen van Duizend-en-een-nacht, terwijl Willem Hofker en Willem Dooijewaard de schoonheid van Nederlands-Indië in beeld brengen. Sommige kunstenaars tonen een realistische registratie van hun reizen, anderen brengen vooral oosterse stereotypen in beeld. 

Extra activiteiten

Bij deze expo hoort een catalogus, geschreven door curator Frédèrique van Duppen. Vrijdag 4 november verzorgt zij een lezing over de magie van het Oosten. Na de lezing is het mogelijk de expositie te bezoeken. 
Op vrijdagavond 25 november wordt naar aanleiding van deze expo een speciale ‘Duizend-en-een-nacht’-avond georganiseerd in het Nederlands Steendrukmuseum.

Het Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is wereldwijd het enige museum over de steendrukkunst en lithografie. Sinds 2001 draagt het museum zorg voor het behoud van dit bijzondere erfgoed. De indrukwekkende collectie omvat werk van internationale kunstenaars als Alphonse Mucha, Pablo Picasso, Francis Bacon en Jan Sluyters.
Het museum ligt aan de Oranje Nassaustraat 8c in Valkenswaard. Het is geopend voor publiek van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Entree bedraagt 7 euro voor volwassenen, 5 euro voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.
www.steendrukmuseum.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant