Een goed beeld van de Britse Begraafplaats vóór het begin van de herdenking (Foto: Jurgen van Hoof).
Een goed beeld van de Britse Begraafplaats vóór het begin van de herdenking (Foto: Jurgen van Hoof).

‘Wij zijn de bevrijders ook nu niet vergeten’

Algemeen 273 keer gelezen

VALKENSWAARD - De zon scheen over de 222 graven van de Britse militairen die onder meer tijdens de gevechten op 17 september 1944 in en rondom Valkenswaard zijn gesneuveld. En ook nu weer toonden de inwoners van Valkenswaard dat zij deze soldaten ook na 78 jaar niet vergeten zijn.

Door Ton van Helvoort

Het was dan ook aan de Luikerweg een bijeenkomst die elk jaar meer bezoekers trekt. Dat zal de families van de gesneuvelde militairen echt goed doen. Onder de aanwezigen waren burgemeester Ederveen met het voltallige college van wethouders en kinderburgemeester Amy Vos. 

Bestuurslid van Donk van de Bond van Wapenbroeders sprak een welkomstwoord. “Er wordt wel eens gedacht”, zo zei hij, “of het nog wel zinvol is om elk jaar in het hele land de bevrijding te herdenken. Dat is iets dat ik niet kan begrijpen. Ook na 78 jaar moeten we blijven herdenken. Wat deze soldaten voor ons gedaan hebben, mag dan ook nooit vergeten worden.

Toespraak burgemeester

Burgemeester Ederveen was blij dat we na twee jaar eindelijk onze bevrijders weer konden bedanken. Door corona was dat helaas niet eerder mogelijk. Hij zei in zijn toespraak: “We moeten ons wel realiseren dat die mannen die hier begraven liggen, in hun strijd ook doodsangsten hebben gehad en hun moed met de dood hebben moeten bekopen. Het was een oorlog die 60 miljoen doden kenden en veel honger en armoede veroorzaakte. Ondanks dat het vandaag 78 jaar is geleden, spreken we nog vaak over de tijd van vóór en ná de oorlog waarbij we ons wellicht niet realiseren dat slechts drie landsgrenzen van ons in de Oekraïne het nog steeds oorlog is. Laten we, ieder na eigen vermogen, ons zoveel mogelijk inzetten voor de vrede ook al is dat nog zo moeilijk.”

Kinderburgemeester Amy Vos vertelde wat haar oma in de periode van de oorlog heeft meegemaakt en door de moeder van haar is doorverteld. Kapelaan Ramesh verving pastoor Spooren. Alhoewel hij de oorlog in Nederland niet heeft meegemaakt kent hij de geschiedenis wel. “Naast onze pastorie”, zei hij, “staat immers een luisterpaal waar voorbijgangers het verloop van de oorlog en de bevrijding kunnen beluisteren.”

Kransen

Zoals in andere jaren werden ook nu weer een aantal kransen bij het herdenkingskruis gelegd. Dit Cross of Sacrifice is ook terug te vinden op honderden militaire begraafplaatsen. Naast de krans van de gemeente Valkenswaard waren er onder meer ook bloemen en kransen van de Bond van Wapenbroeders, Vrienden van de Britse Begraafplaatsen en Stichting Erfgoed 40/45.
Ook konden bezoekers bloemen op de graven leggen.

 Onze dankbaarheid aan al die merendeels jonge soldaten die hun leven voor onze vrijheid gaven, kon niet beter benadrukt worden.
En heel bijzonder moment was ook nu weer het zingen van de volksliederen: God save the King en Het Wilhelmus. Ze werden gezongen door het mooie koor Camus. Tenslotte kon natuurlijk het We’ll meet again, bekend geworden door Vera Lynn, niet ontbreken. Ook dat werd gezongen door Camus waarbij veel aanwezigen meezongen. 

Met een rondgang over de begraafplaats werd deze herdenkingsceremonie afgesloten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant