Voorzitter Jaap van Silfhout van bridgeclub Geenhoven (Foto: Jurgen van Hoof).
Voorzitter Jaap van Silfhout van bridgeclub Geenhoven (Foto: Jurgen van Hoof). Jurgen van Hoof

‘Bridgen is leuk en niet moeilijk’

Algemeen 203 keer gelezen

VALKENSWAARD - Bridge is een boeiend kaartspel waarbij twee paren tegen elkaar spelen. Door eerst te bieden en daarna te spelen moet een paar zo veel mogelijk slagen binnen halen. 

Door Ton van Helvoort

“Het lijkt erg ingewikkeld”, zegt Jaap van Silfhout, voorzitter van Bridgeclub Brigiva, “maar dat valt in de praktijk best mee.” Wat je nodig hebt zijn vier spelers, een kaartspel met 52 kaarten, een scorebriefje en een pen of potlood. 

Een van de bridgeclubs in Valkenswaard is Brigiva dat staat voor Bridgegilde Valkenswaard. Ze heeft nu ruim 50 leden en is in 1986 als vereniging met bridgen begonnen. Volgens de voorzitter is het echt een gezellige club. “Door corona hebben ook wij geruime tijd niet bij elkaar kunnen komen. Daardoor zijn ook enkele leden intussen hebben afgehaakt. Toch zouden we weer graag terug willen naar de situatie van vóór corona. Aanvankelijk kwamen we wekelijks bij elkaar in het zaaltje van de Mariakerk. Het zal bekend zijn dat deze een andere bestemming krijgt en dus moesten wij op zoek naar een nieuwe locatie. Die hebben we gevonden in de zaal van speeltuin Geenhoven. Die is gemakkelijk bereikbaar en heeft voldoende parkeerruimte . Allemaal dingen die meetellen om een plezierige middag te hebben. Want gezellig is het”, zegt Jaap. Brigiva speelt elke woensdag van 13.30 tot 16.30 uur bridge. “Vergeet niet dat ook de sociale contacten erg belangrijk zijn. Iedereen heeft in de voorgaande week wel iets meegemaakt om daarover met medespelers te praten. Het spel is belangrijk maar ook de gezellige middag. Niet voor niets zijn dan ook best een aantal bridgers al lang lid van onze vereniging.

Voor iedereen

Was bridge in het verleden in de ogen van veel mensen nog een sport die niet voor iedereen interessant was, ook die tijd is gelukkig veranderd. Jaap Silfhout: “Daarom nodigen wij geïnteresseerden dan ook uit eens een keer op woensdag binnen te lopen. Wat ook bijzonder is aan onze club is dat we het hele jaar wekelijks bridgen. Een uitzondering wordt alleen gemaakt voor de kerstweek. Overigens spelen we ook onderling een competitie waaraan natuurlijk goede en redelijk goede bridgers deelnemen. Het gaat niet zozeer voor de winst maar vooral om het gezellig bij elkaar zijn. “

Wie meer informatie wil, kan terecht bij Rian Teurlings, via tel.nr.: 06-15581491 of via mail: RianTeurlings@gmail.com. 

Uit de krant

Uit de krant