Afbeelding

Column: leeg

Algemeen 298 keer gelezen

Eigenlijk weet ik niet waar ik over zou moeten schrijven. Leeg omdat het te vol is. Zoveel onderwerpen, belangrijke thema’s in de wereld in de mensen. Las laatst een boek over ons overprikkelde brein. Zou er ook een overprikkelde ziel bestaan?

Ik weet nog steeds niet wat dat ding is, waar ie zit. Ik verbaas me soms zo over mensen die zo overtuigd durven zijn over ziel, zaligheid, de eeuwigheid, engelen en duivelse krachten.

Mensen geloven in boeddhisme, natuurgodsdiensten, ayuasca trips en truffel ceremonies. Ik zou willen dat ik iets als waarheid kon voelen, maar dat heb ik niet.
Ooit was ik bijna aangenomen voor een leuke baan. De laatste vraag was op welke politieke partij ik stemde. Ik was 23 en had niet 1 voorkeurspartij. “Ik vind van alles wat een beetje”, zei ik. De man keek me aan en zei: “Je kunt toch wel wat kiezen? Je hebt goeie werkhanden is PvdA niks voor jou”? Ik vertelde de man dat ik niet één waarheid kende. De baan kon niet doorgaan, ik moest kleur bekennen.

Soms en met name mijn liefste vrienden irriteert dit. Zien het denk ik als een soort lafheid, kameleon- of pleasegedrag. Het zij zo , ik kan niet anders en dat gaat best heel ver. Ik word dus ook bijna nooit boos want daarvoor moet je wat perse vinden of willen. Relativering was in mijn leven mijn beste vriend net als de tijd. Maar tegenwoordig werken die dingen wat tegen mij.

Zo ook de komende lege zomerperiode. Wat ga je doen, waar wil je heen? Vroeger had ik met 4 kinderen, man, werk, niet zoveel te kiezen. En dat vond ik heerlijk. Gewoon wachten tot iemand anders je een richting induwt. Ik vind het allemaal prima. Maar nu alleen starend in een lege zomer? Denk dat ik maar met een potlood punt een letter prik zonder te kijken en daar een bestemming van maak.
Ik bedenk me nu dat ik wel een waarheid heb, namelijk dat de waarheid niet bestaat voor mij. Flexibiliteit vind ik fijner, zachter, avontuurlijker, denk ik. Afijn zo heb ik toch weer een lege bladzijde vol gepend Ik hoop dat u er wat aan heeft of iets van vindt.
Laat me maar weten. Ik wens u een fijne zomer!

Marjolein

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant