Vlnr: pater Ramesh, pastoor Felie Spooren en pater John. Diaken Bas ontbreekt. (Foto: Jurgen van Hoof)
Vlnr: pater Ramesh, pastoor Felie Spooren en pater John. Diaken Bas ontbreekt. (Foto: Jurgen van Hoof)

Kerstmis 2021: ‘Laat waar jij bent liefde zijn’

Algemeen 182 keer gelezen

VALKENSWAARD – In een speciale kerstboodschap richt pastoor Felie Spooren van de Willibrordparochie zich tot de inwoners van de gemeente Valkenswaard.

‘Velen keken uit naar de race in Abu Dhabi op zondagmiddag 12 december. Een ware ontlading van enthousiasme en vreugde volgde toen Max Verstappen wereldkampioen werd. Velen beleefden weer een sterk ‘oranjegevoel’. Fijn dat zovelen van deze race genoten hebben. Misschien nog extra in deze tijd van coronabeperkingen.

Kunnen we ook zo enthousiast uitkijken naar de viering van Kerstmis: het geboortefeest van Jezus Christus? Velen maken plannen om – ondanks alles - van deze dagen echte feestdagen te maken. Mensen zoeken elkaar op om samen gezelligheid en verbondenheid te beleven.
Niet iedereen kan verlangend uitzien naar de kersttijd. Misschien zijn er allerlei zorgen die u met u meedraagt. Het overlijden van een dierbare, de ernstige ziekte van een naaste, zorgen over de kinderen en kleinkinderen. De pandemie en de gevolgen daarvan kunnen mensen zwaar belasten. De onzekerheid groeit vanwege de nieuwste variant van het Covid-19-virus.

De talloze vluchtelingen die door geweld en armoede op zoek zijn naar een veilig thuis. In de media komen deze zorgen ‘voluit’ aan bod. Zo kan het vertrouwen flinke deuken krijgen. Het geduld wordt beproefd.

Zeker omdat steeds duidelijker wordt dat we niet gemakkelijk van het coronavirus afkomen. Maatregelen van de overheid om het virus tegen te gaan, krijgen steeds minder draagvlak in de samenleving. Steeds meer wordt zichtbaar dat we in een verdeelde maatschappij leven. Mensen komen tegenover elkaar te staan, ook in gezinnen en families. Sommigen gaan de straat op om hun overtuiging kracht bij te zetten, soms gepaard met geweld.

In de mate dat persoonlijke zorgen de overhand krijgen, is het misschien moeilijker om Kerstmis te zien als een positief gebeuren dat ons ook persoonlijk wil raken. Het kerstkind werd geboren in een verdeelde en gewelddadige omgeving. Te midden van de ‘puinhopen’ zond God ons Zijn Zoon. Te midden van alles wat niet ideaal is, vieren we nu Kerstmis. De wereld is verre van ideaal. Het kerstkind wil ons aanspreken in de werkelijkheid van ons persoonlijke leven. Hij roept ons op om met kleine stapjes en met vallen en opstaan te doen wat we kunnen doen om deze wereld idealer te maken.

Hij heeft onder ons gewoond om ons te vertellen en voor te leven dat we kinderen van God zijn, dat geloof, hoop en liefde in Zijn Naam krachtbronnen zijn voor onze levensweg. Niet de wet van de jungle, maar de wet van de liefde mag ons inspireren. Wie zei ook weer: “Scheld niet op het donker, steek zelf een kaarsje aan.” Zijn menswording nodigt ons uit om zelf meer mens te worden. Het mag bij ons DNA gaan horen: in Godsvertrouwen leven en met heel veel aandacht voor elkaar.

Ook namens de medepastores van onze parochie, pater Ramesh, pater John en diaken Bas, wensen wij u en uw dierbaren zalig Kerstmis, mooie dagen en een gezegend 2022! Voor allen die het moeilijk hebben: veel sterkte! Moge het licht van het kerstkind verlichting schenken bij alles wat moeilijk is.

Pastoor-deken Felie Spooren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant