Monument Valkenswaardse Slachtoffers van Oorlogsgeweld en Conflicten.
Monument Valkenswaardse Slachtoffers van Oorlogsgeweld en Conflicten. Jacqueline van der Bent

Herdenking Bond van Wapenbroeders

Algemeen 302 keer gelezen

VALKENSWAARD - De Bond van Wapenbroeders is een vereniging voor oud-verzetsmensen, veteranen en nog actief dienende militairen. Vrijdag 10 mei worden de Valkenswaardse slachtoffers van oorlogsgeweld en conflicten herdacht. 

Door Ton van Helvoort

De herdenking op vrijdag 10 mei is op de oude Begraafplaats aan de Kerkhofstraat: 15 bij het monument Slachtoffers Oorlogsgeweld. De herdenking begint om 18.45 tot 20.00 uur. 
Daarbij zullen er onder meer kransen worden gelegd door burgemeester Anton Ederveen en verder door een lid van de Britse Begraafplaats en een lid van de Bond van Wapenbroeders. De kranslegging wordt voorafgegaan door een overweging van pastoor Norbert van der Sluis. Voor en na de twee minuten stilte zorgen het koor Soli Deo Gloria en een trompetspeler voor de muzikale omlijsting. Natuurlijk is er ook ruimte voor bezoekers die er een bloemetje willen leggen. Na de plechtigheid is er gelegenheid tot napraten. Een veteranenondersteuner en een vertrouwenspersoon zijn aanwezig.

Zoals andere jaren doet ook nu, Christ van den Heuvel, voorzitter Bond van Wapenbroeders afdeling Valkenswaard, een oproep aan de inwoners om op deze avond de herdenking bij te wonen. Het is bijzonder dat naast de grote militaire begraafplaats aan de Luikerweg ook in het hartje van Valkenswaard een plaats voor herdenking is. Voor velen van ons is oorlog iets dat we alleen kennen uit films of uit de foto’s in de krant. We kunnen ons niet voorstellen dat wat wij hebben, vrijheid en vrede , niet vanzelfsprekend zijn. En die vrijheid hebben we ook mede te danken aan inwoners van Valkenswaard die in de oorlog zijn gesneuveld. En juist voor die oud-inwoners is zo’n herdenking zeker op zijn plaats. 

Het is een goede zaak dat ook 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog nog elk jaar de militairen worden herdacht die vochten voor onze bevrijding en daarbij het leven verloren hebben.  We herdenken jaarlijks om de herinnering aan de slachtoffers van oorlogen levend te houden en te streven naar een toekomst van vrede en vrijheid voor iedereen.
Op een relatief korte afstand wordt elke dag gevochten waarbij ook nu weer vaak onschuldige mensen het slachtoffer worden. En daarom is het zo ontzettend belangrijk om op 10 mei de eerder genoemde herdenking bij te wonen. Meer informatie:
www.wapenbroeders.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant