Automatiseren van de stuwen zorgt voor een beter beheer van het waterpeil.
Automatiseren van de stuwen zorgt voor een beter beheer van het waterpeil.

Stuwen Dommelgebied krijgen een computer

Algemeen 163 keer gelezen

REGIO - Waterschap De Dommel laat 52 stuwen in het Dommelgebied automatiseren. De stuwen krijgen een ingebouwde computer. 

Door de ingebouwde computer kunnen stuwen zelf het waterpeil regelen. Bij weinig regen gaan ze omhoog om water vast te houden, bij veel regen gaan de stuwen omlaag om wateroverlast te voorkomen. “Door stuwen te automatiseren kunnen we beter inspelen op weersextremen”, geeft Waterschap De Dommel aan. Naar verwachting is het werk aan het einde van 2021 klaar.

Het vasthouden van water is erg belangrijk om meer te infiltreren en het grondwater aan te vullen. Daarom stellen ze stuwen zo hoog mogelijk in. Totdat er een hoosbui valt. Dan moeten de stuwen omlaag gezet worden om wateroverlast te voorkomen. De stuwen worden nu nog met de hand bediend en daardoor is snel reageren niet altijd mogelijk. Het bedienen van de stuwen via een computer kan ook op afstand gebeuren. “Zo kunnen we in de toekomst maximaal water vasthouden om droogte tegen te gaan en tegelijk wateroverlast voorkomen”, stelt het waterschap.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant