Hub Janssen in Du Commerce in Valkenswaard. (Foto: Bert Jansens)
Hub Janssen in Du Commerce in Valkenswaard. (Foto: Bert Jansens) Bert Jansen

Project Summa College voor extra horecapersoneel

Algemeen 1.122 keer gelezen

VALKENSWAARD - Nu de pandemie beetje bij beetje wordt teruggedrongen, kampen veel horecabedrijven met een serieus personeelstekort. Hub Janssen van café-restaurant Du Commerce in Valkenswaard is niet zo’n pessimist. “Ik heb vertrouwen in de mensen, en dat helpt.” En helpen, dat doet ook het Summa College. 

Okay, hij heeft het niet makkelijk gehad tijdens corona. Maar het lijkt wel alsof het horecaondernemer Hub Janssen van Du Commerce niet deert. “We hebben geprobeerd er het beste van te maken”, zegt hij.

Janssen is de bescheidenheid zelve. Maar ondertussen runt hij met compagnon Marton Wolterink een reeks horecazaken in de streek; onder meer Du Commerce, Willem II en de Fantast (in Valkenswaard) en Van Moll Brewpub en Sportslounge 1988 (in het PSV-stadion) in Eindhoven. Geboren en getogen in Valkenswaard twijfelde hij wel nog even over de hogere hotelschool, maar koos uiteindelijk voor een studie economie aan Tilburg University.

Via een zelf opgerichte groothandel kwam hij jaren geleden in de evenementensector terecht. “We organiseerden bedrijfsfeesten, (sportieve) uitstapjes en meer. En jaren geleden, begin van deze eeuw moet het zijn geweest, kocht ik samen met Marton de eerste horecazaak.” Het ging snel. Want vijf jaar geleden stond de teller op acht stuks.

Slim personeelsbeleid

Voordat corona uitbrak, kampte de horeca met een slechte naam; ellenlange werkdagen, lage lonen en (te) vaak werken op feestdagen. Tijdens de pandemie, waardoor cafés, restaurants en andere horeca tot twee keer toe dicht moesten, vertrok een deel van het personeel naar branches met betere arbeidsvoorwaarden. “Tja, bij de Jumbo verdien je op zondag 200 procent. Dat is wel aantrekkelijk.”
Hub Janssen ontkent niet dat hij last heeft gehad van corona. “Maar onze grote kracht is dat we voor alle zaken één arbeidspool hebben van 120 mensen, waarvan 20 vaste medewerkers. Die kunnen we dus in alle zaken inzetten. En dan kun je de pijn een beetje verdelen.” Bovendien noopte corona tot slim personeelsbeleid, benadrukt Janssen.

“In het begin mochten we ‘s middags tussen 12.00 en 18.00 uur open. Toen zijn wij met de lunch begonnen”, zegt hij. “Maar ja, vervolgens werd dat steeds verder opgerekt. Uiteindelijk tot middernacht. Toen kwamen we opeens mensen te kort. Tja, wij kunnen van een kok niet verlangen dat hij diensten van twaalf uur maakt. Dat zou niet redelijk zijn. Dus hebben we de lunch geschrapt. We vinden werkweken van gemiddeld veertig uur - die ook in andere branches gelden - heel normaal.”

Tijdens corona zijn maar een handjevol personeelsleden vertrokken bij de zaken van de heren Janssen en Wolterink. “Dat komt door het familiegevoel dat wij proberen te creëren”, daarvan is Janssen overtuigd.

HorecaLeeft!

Het Summa College is de campagne HorecaLeeft! gestart om meer handen aan de afwaskwasten, de pannen en de dienbladen in de horeca in Zuidoost-Brabant te krijgen. De mbo-instelling helpt bedrijven door studenten die zich aanmelden voor een bbl-opleiding (vier dagen werken, één dag naar school) onder meer gratis boeken te geven. Bedrijven die studenten nog geen werkervaringsplek kunnen bieden, kunnen een gratis cursus leermeester krijgen. “Het is een mooie campagne”, zegt Janssen. “Ik hoop van harte dat het voor een beetje lucht zorgt.”

De kernboodschap van HorecaLeeft! is dat het leuk werken is in de kroegen, eetzalen en hotels in de streek. Janssen: “Het is gewoon een mooi vak. Het is gezellig, je hebt veel contact met mensen. En er is ook regelmatig tijd om samen dingen te doen. Of het nou een proeverij in huis, of een uitstapje is. Waar is dat nog?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant