Onder v.l.n.r.: Nuno Rilhas, Lowie Boogers, Joey van den Dungen, Timo Tilborghs, Harold de Wit en Rico van den Dungen. Boven v.l.n.r.: Tonny van den Dungen (coach), Arjan van Gerven, Luuk Bischoff, Robbie van Dooren en Jeroen Körner (teammanager). Op de foto ontbreekt Kyllian Doomernik.
Onder v.l.n.r.: Nuno Rilhas, Lowie Boogers, Joey van den Dungen, Timo Tilborghs, Harold de Wit en Rico van den Dungen. Boven v.l.n.r.: Tonny van den Dungen (coach), Arjan van Gerven, Luuk Bischoff, Robbie van Dooren en Jeroen Körner (teammanager). Op de foto ontbreekt Kyllian Doomernik. Jurgen van Hoof

Rolhockeyers uit de hele wereld in Valkenswaard

Sport 843 keer gelezen

VALKENSWAARD - Na het succes van vorig jaar houdt de Valkenswaardse Roller Club (VRC) opnieuw een internationaal paastoernooi. Rolhockeyers uit de hele wereld strijken dit weekend neer in rollerhal De Dennenberg in Valkenswaard. Met het International Easter Tournament wil de thuisclub de rolhockeysport terug op de kaart zetten. De sport kan namelijk wel een duwtje in de rug gebruiken.

Door Roy de Leijer

Voor aanvaller Arjan van Gerven (55) en keeper Joey van den Dungen (29) kent De Dennenberg, het complex van VRC aan de Schotelmansstraat 25 in Valkenswaard, weinig geheimen. Beiden draaien al jaren mee in de rolhockeyscene.
“Ik ben heel even veldspeler geweest, maar daar was ik niet echt geschikt voor. Ik kan namelijk niet zo heel goed schaatsen, daarom ben ik op de goal gaan staan”, zegt Joey van den Dungen. Hij doet al vanaf zijn vierde aan rolhockey. De Valkenswaardenaar kreeg de passie voor de sport met de paplepel ingegoten. Ook Van Gerven werd als peuter met het virus besmet. Met zijn 55 jaar is hij de nestor van de Valkenswaardse formatie.

In tegenstelling tot bij ijshockey is lichamelijk contact, zoals bodychecks, niet toegestaan bij rolhockey. Alleen de keepers dragen een helm. Rolhockey is een snelle sport. Joey kan er over meepraten. De bal komt regelmatig met snelheden van ruim boven de honderd kilometer per uur op hem af. “Dat zorgt soms voor flinke blauwe plekken. Door de hoge snelheid van het spel moet je continue gefocust zijn.” “De snelheid en variatie maken het rolhockey leuk”, vult Arjan van Gerven aan.

In de jaren dertig van de vorig eeuw werd er al aan rolhockey gedaan. Arjan: “De sport is in Engeland ontstaan en daarna overgewaaid naar Spanje en Portugal. Dat is het echte walhalla.” In Europa zijn Portugal, Spanje en Italië de toplanden. In Zuid-Amerika is dat onder meer Argentinië.

Van Gerven maakte de hoogtijjaren van het rolhockey in Nederland mee. Ook speelde hij als semiprof in Duitsland. Dat deed hij samen met generatiegenoot Tonny van den Dungen, coach van VRC en de vader Joey. Vanaf de jeugd speelde het tweetal jarenlang samen. De Valkenswaardenaren hebben eind jaren tachtig, begin jaren negentig de Nederlandse successen van het rolhockey meegemaakt. Ze reisden de hele wereld over. Een van de hoogtepunten waren Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona. Daar was rolhockey een demonstratiesport. Argentinië won het toernooi, Nederland werd zesde. Van den Dungen: “Ook bijzonder was het WK dat 1991 in het Portugese Porto werd gehouden. Daar werden we tweede met het Nederlands team.

Ook Joey speelde in de Duitse competitie” “Ook ik heb daar mooie jaren meegemaakt. Net als onder meer bij het Nederlands team, maar eigenlijk ben ik twintig jaar te laat geboren.”

Het rolhockey in Nederland zit de laatste jaren in een dal. Zo komt het Nederlands team tegenwoordig uit in de C-poule van het internationale hockey. “De sport heeft een boost nodig. Dat ik hier op mijn leeftijd nog speel zegt eigenlijk genoeg”, vindt Arjan.

De wens om een nieuwe jeugdafdeling op te richten, leeft volop bij de Valkenswaardenaren. Van Gerven: “We maken ons best wel zorgen over het voortbestaan van de sport. De drempel voor de jeugd is redelijk hoog. Dat komt onder meer door de hoge materiaalkosten, maar als kinderen een keer zijn komen kijken, dan komen ze terug.” Een van de manieren om de sport onder de aandacht te brengen bij een breed publiek is het paastoernooi dat dit weekend wordt gehouden. “Hiermee willen we de sport terug op de kaart zetten”, vertelt teammanager Jeroen Körner. Ook denkt de club aan het houden van activiteiten om de basisschooljeugd met rolhockey te laten kennismaken.

Het toernooi

Aan het toernooi dat vrijdag begint en tot en met eerste paasdag duurt, nemen zeven teams uit acht verschillende landen deel. “Daar zijn we heel trots op”, zegt Jeroen. Joey vult aan: “We hoeven amper moeite te doen om teams te vinden. Veel teams hebben zich spontaan via Facebook gemeld.”

Titelverdediger Crusaders uit de Verenigde Staten is dit weekeinde opnieuw van de partij. De andere deelnemers zijn Modern Wilrijk (België), Plymouth Roller Hockey (Engeland), Paris Hockey Club (Frankrijk), Fabril (Portugal), Roller Club Sevranais (Frankrijk) en Macondo (Colombia). Gastheer VRC eindigde vorig jaar op de vijfde plaats. “Dit jaar hopen we op plek vier”, zegt Joey.

Het paastoernooi begint vrijdag om 17.00 uur. Op zaterdag vindt de eerste wedstrijd om 11.00 uur plaats. Om 14.00 uur is de officiële openingsceremonie. De halve finales beginnen zondag om 10.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant