Zorgcoördinatoren Hilda Ripson (links) en Antoinet Schuurmans staan altijd klaar voor de bewoners.
Zorgcoördinatoren Hilda Ripson (links) en Antoinet Schuurmans staan altijd klaar voor de bewoners. Jurgen van Hoof

Groot compliment voor Taxandria

Algemeen 628 keer gelezen

VALKENSWAARD - In een mooie omgeving aan de rand van Valkenswaard ligt een zorgcentrum dat gespecialiseerd is in de verzorging van mensen met dementie. Aan de Van de Venstraat 15 is de locatie Taxandria te vinden wat onderdeel is van Valkenhof, waar geweldig goed werk wordt verricht. 

Door Ton van Helvoort

Antoinet Schuurmans en Hilda Ripson, twee zorgcoördinatoren van de Afdeling de Valk BG, staan samen met een team aan zorgtoppers dag in dag uit, klaar voor de bewoners. 
“We hebben inderdaad een geweldig team”, zegt Antoinet, “met medewerkers die het hart op de juiste plek hebben zitten.”

Alle zorg die ze nodig hebben

“Dat moet ook wel”, zegt Hilda, “want dit werk kun je amper leren. Het moet ook echt in je zitten om mensen zo te kunnen verzorgen. De meesten hebben een werkzaam leven achter de rug maar kunnen in beperkte mate toch nog van het leven genieten. Door dementie gaat het geheugen vaak achteruit. Natuurlijk proberen wij onze bewoners alle zorg te geven die ze nodig hebben.We kunnen er zelf ook van genieten als hen het goed gaat. Ze hebben weliswaar een vorm van dementie maar ze maken hun wensen toch nog wel zoveel als mogelijk kenbaar.”

Wat wel kan

“Het is voor ons ontzettend belangrijk”, zegt Antoinet, “om dat wat mensen nog kunnen, zoveel mogelijk te stimuleren. Daarbij kan ook de inzet van de familie erg belangrijk zijn. Hierdoor proberen we te bereiken de zelfstandigheid zoveel als mogelijk in stand te houden. 
Hilda vult aan: “Gelukkig hebben we bij ons werk hulp van afdelingsondersteuners wanneer dat nodig is. Waar onze bewoners vaak echt behoefte aan hebben, is aandacht. Maak gewoon eens een praatje. Vergeet niet dat de meesten zich niet altijd realiseren dat er mensen klaar staan om hen toch nog een beetje ‘zon’ te geven.”

Familie

Hilda vervolgt: “We zijn immers door onder meer een tekort aan personeel ook meer aangewezen op families. Oud worden lijkt in deze tijd voor mensen aangenaam, maar dat moet dan wel met een redelijke gezondheid samengaan. Die hebben bewoners van deze afdeling helaas niet altijd meer. Maar dan is er dat geweldige team van verzorgers en medewerkers die elke minuut van de dag klaar staan om te helpen waar nodig.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant