Jan en Ria van den Boer waren op  31 mei, 65 jaar getrouwd en vieren het feest met de hele familie
Jan en Ria van den Boer waren op 31 mei, 65 jaar getrouwd en vieren het feest met de hele familie Jurgen van Hoof

Briljanten huwelijksfeest voor Jan en Ria van den Boer

Algemeen 455 keer gelezen

VALKENSWAARD - Een briljanten huwelijk betekent dat een echtpaar 65 jaar getrouwd is. Dat is een jubileum dat zeker gevierd mag worden, Het echtpaar is immers samengebleven door dik en dun. Ook in Valkenswaard woont zo’n echtpaar.

Door Ton van Helvoort

Op 31 mei 1958 gaven Jan van den Boer en Ria Wils elkaar het ja-woord. Jan is inmiddels 91 jaar en Ria 89. Ze hebben drie kinderen, twee meisjes en een jongen, Die zorgden op hun beurt weer voor zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. 
Ze woonden een aantal jaren geleden nog op het Scheperseind en intussen alweer even in een mooi appartement aan de Carolusdreef. Daar kunnen ze deels gebruik maken van veel voorzieningen. Ze hebben het daar dan ook prima naar hun zin.

Hofnar

Jan vertelt dat toen ze in hun jongere leven, allebei bij de Hofnar werkten. “Wie niet?”, zegt hij. “Er was in die tijd niet zoveel keus voor een baan maar we mogen niet mopperen omdat we het daar toch best naar de zin hadden.” 
Ria onderstreept dat door aan te geven dat ze echt nooit met tegenzin aan de slag ging.

Naar de gemeente

Jan was een beetje een avonturier. Die Hofnar was zo slecht nog niet maar van het elke dag werken aan de lopende band, werd hij nu eenmaal niet vrolijk. Daarom trok hij de stoute schoenen aan, ging naar de gemeente en kreeg een baan bij de plantsoenendienst. Hij leerde goed om te gaan met een tractor en alles bij elkaar genomen, had hij het goed naar de zin. Vooral de vrijheid van het werken in de natuur stond hem erg aan. 
“Als ik nu terugkijk”, zo zegt hij terwijl hij inmiddels alweer 20 jaar thuis is, “was mijn keuze destijds voor de plantsoenendienst een goede keus. Het was een enorm verschil om te werken in de natuur of aan de lopende band bij de Hofnar sigaren te maken. Ik heb er echt nooit één seconde spijt van gehad.”

Eropuit

In hun vrije tijd trokken Ria en Jan er vaak met de fiets op uit. Jan kende alles, wist ook overal de weg zoals in het Braambos in Westerhoven. “We hadden daar een stukje eigen grond en met de tent op de fiets hebben we daar echt genoten.
Maar de tent ging weg en er kwam een caravan voor in de plaats. Later reden vrienden die caravan naar de Paal in Bergeijk want Jan had geen rijbewijs. Dat werd dus fietsen. Omdat Jan geen aanstalten maakte om alsnog zijn rijbewijs te halen, besloot Ria om dat dan maar zelf te doen.
Ze was dan ook trots dat ze op haar 53e verjaardag slaagde en het felbegeerde roze papiertje behaalde. Ze was niet langer afhankelijk van anderen en Jan was vaak haar passagier.

Op naar platina

Intussen zijn ze 65 jaar getrouwd. “We zullen er ongetwijfeld nog wel wat jaartjes aan toevoegen, zegt Jan. “Het zou toch geweldig zijn als we ook het Platina feest (70 jaar getrouwd ) met onze kinderen en kleinkinderen kunnen vieren. Voorlopig houden we het maar op 7 juni als we met onze kinderen en klein- en achterkleinkinderen het briljanten huwelijk vieren en een gezellig feest hebben.”

Uit de krant