Johan Foliant en Marieke Meischke die hem steunt bij het geven van de lezingen.
Johan Foliant en Marieke Meischke die hem steunt bij het geven van de lezingen.

‘Alfons Alsema draagt voor’, lezing door Johan Foliant

Algemeen 456 keer gelezen

VALKENSWAARD - Vanwege wat vage klachten aan zijn linkerhand stapt Johan Foliant in 2007 de spreekkamer van zijn huisarts binnen. Hij wordt doorverwezen naar een neuroloog. Vijf weken later deelt deze hem en zijn vrouw Rianne mede dat hij nog maar 3 tot 5 jaar te leven heeft. Hij is 46 en zal Abraham niet zien, hij heeft ALS. 

Genezing is niet mogelijk. Hij komt onder behandeling van het ALS team, een groep (para)medische hulpverleners die zijn achteruitgang om de 3 maanden controleert. Geen van hen vraagt wat hij nodig heeft om deel van de maatschappij te kunnen blijven uitmaken, wat zijn doelen zijn, waar hij gelukkig van wordt.

7 jaar na de diagnose krijgt hij, mede om zijn steun en toeverlaat Rianne te ontlasten, wekelijks hulp van Marieke Meischke. Johan en Marieke zijn beiden muziekliefhebbers, positief ingesteld en voelen elkaar feilloos aan. Het blijkt een gouden match. Als uitdaging en tijdverdrijf, schrijven ze Alfons Alsema draaft door, een semi biografische roman gebaseerd op zijn levensloop na de diagnose. Vorig jaar verscheen het vervolg met de titel Alfons Alsema denkt door. Ditmaal alleen door Johan geschreven.

Hij beseft dat hij, met de langzame achteruitgang van zijn spierkracht, veel geluk heeft gehad. Zijn belevenissen, jarenlange werkervaring in de academische-medische wereld en doorzettingsvermogen hebben van hem een bijzondere ervaringsdeskundige gemaakt. “Ik jaag geen dromen meer na, ben niet met een carrière bezig, slaap iedere dag heerlijk uit, laat niemand bepalen wat of wanneer ik iets moet doen. Met mijn jeugdliefde woon ik in een prachtig tiny house. Weinig bezit geeft veel rust.”

Lezingen

Inmiddels 16  jaar na de diagnose zoekt hij, wederom gesteund door Marieke, zijn grenzen op door lezingen te geven. Aan de hand van het personage Alfons Alsema en passages uit de boeken, wordt de chaos in de zorgverlening zichtbaar gemaakt. Johan, deelt vanuit een nietsontziende eerlijkheid de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn avontuurlijke survivaltocht. 

De lezingen zijn net als de boeken luchtig en vol humor, amusant en interessant voor iedereen, een survivalgids voor lotgenoten, maar bovenal een ode aan de (mantel)zorghulpen die het leven van hulpbehoevenden de moeite waard maken.

Johan Foliant is op zaterdag 3 juni in de bibliotheek in Valkenswaard. De lezing is van 11.00-12.30 uur. Gratis kaarten via www.bibliotheekdekempen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant