Moestuinvereniging De Rijt: v.l.n.r. Maud, Harrie, André, Marijn (aspirant) en Ron.
Moestuinvereniging De Rijt: v.l.n.r. Maud, Harrie, André, Marijn (aspirant) en Ron. Brigitte Vereijken

Meer dan alleen ‘lekker buiten bezig zijn’

Algemeen 300 keer gelezen

VALKENSWAARD – Iedereen in Valkenswaard is er wel eens voorbij gelopen of gereden: de volkstuintjes aan de Le Sage ten Broekstraat 80 en de Minister Aalbersestraat. Wat niet veel mensen weten, is dat er sinds vijf jaar een heuse vereniging is, die de tuinen in beheer heeft en inmiddels zo’n veertig leden telt. We spreken met voorzitter Ron van Steenis en secretaris Maud van Banning.

Door Willem-Jan Schampers

Moestuinvereniging De Rijt werd in 2018 opgericht, mede op initiatief van de gemeente Valkenswaard. Ron: “Voorheen werden de volkstuinen particulier gehuurd en was er voor de gemeente eigenlijk nauwelijks overzicht. Zij wilde het graag anders gereguleerd hebben en zonder de individuele huurders. Zij heeft er toen – mede – voor gezorgd dat de mensen die een moestuin hadden zich verenigden. We hebben nu op twee plekken een eigen terrein, met zelfs een eigen huisnummer en postcode. En dus een officieel bestuur. Maud, Harrie en ik hebben het in 2021 overgenomen van de toenmalige bestuursleden.”

Met de komst van deze twee nieuwelingen en de her-verkozen penningmeester Harrie werd de verenigingsstructuur ook eens onder de loep gehouden en werd onder meer het huishoudelijk reglement aangepast en een AVG ingevoerd. “Natuurlijk moeten alle leden hier lekker kunnen komen tuinieren, maar we hebben wel afspraken gemaakt als vereniging zijnde.” Ron geeft aan dat er in Valkenswaard meerdere moestuinverenigingen zijn. “Langzaam ontstaan er onderlinge contacten en hopelijk bereiken we ze allemaal dit seizoen. Wellicht dat we in de toekomst nog verder kunnen gaan samenwerken.”

Goede organisatie

Ruim een jaar hebben Maud, Harrie en Ron nodig gehad om de wijzigingen door te voeren. Nu staat er volgens eigen zeggen een goede organisatie, waarbinnen iedereen zich thuis kan voelen en toch zijn ‘eigen ding’ kan doen. “Het terrein is onder handen genomen en sommige kavels zijn opnieuw ingedeeld. Daarnaast is de administratie bijgewerkt en is in kaart gebracht wat er op beide terreinen allemaal voorhanden is aan materialen, gebouwen en gewassen. Het hebben van een moestuin is allang geen hobby voor alleen gepensioneerden meer. We hebben hier leden van allerlei leeftijden en uit allerlei culturen.”

Als wordt gevraagd wat er zo leuk is aan werken in je eigen moestuin, is het antwoord heel duidelijk: ‘lekker bezig zijn in de buitenlucht’. “Maar”, benadrukt Maud, “Het is ook gewoon hard werken en weten wat je doet. Wie graag zijn of haar eigen voedsel verbouwt, moet ook onkruid wieden. Om maar wat te noemen. Je moet het dus zeker niet onderschatten. Het is veel werk. Dan is het mooi om te zien dat de leden elkaar ook helpen. Iedere tuinder heeft zijn of haar eigen trucs. Denk aan een voorkeur voor bepaalde bodembedekkers, compost of het telen van gewassen in bijvoorbeeld kassen of bakken.”

Sociale aspect

Bovenal is het sociale aspect en de gezelligheid een belangrijke drijfveer voor Maud en Ron om aangesloten te zijn bij Moestuinvereniging De Rijt. “We kunnen het alleen met hulp van onze leden”, zegt Ron. “Want samen sta je sterk en krijg je dingen voor elkaar. Iedereen is hier welkom en er zijn nog enkele tuinen beschikbaar. Nieuwe leden kunnen zich melden. We gaan dan samen bekijken wat zij graag willen en wat er mogelijk is. Als vereniging staan we midden in de Valkenswaardse gemeenschap en we hebben nog allerlei plannen. Maar wel graag stap voor stap…”

Wie meer informatie wil, kan een mail sturen naar:
moestuinderijtvalkenswaard@outlook.com

Uit de krant