De Raad van Oud Prinsen en hun partners bij het jaarlijkse galadiner.
De Raad van Oud Prinsen en hun partners bij het jaarlijkse galadiner.

Raad van Oud Prinsen viert 55-jarig jubileum

Algemeen 402 keer gelezen

VALKENSWAARD – “Iedereen is welkom. Niemand is iets verplicht. De enige voorwaarde is dat je Prins van Striepersgat moet zijn geweest.” Aan het woord is Mark Scheepers, voorzitter van de Raad van Oud Prinsen, de carnavalsvereniging die komend weekend haar 55-jarig jubileum viert. “Ex-Prinsen is eigenlijk een betere benaming, want tegenwoordig zitten er ook veertigers en vijftigers bij. En we zijn nog behoorlijk fanatiek.”

Door Willem-Jan Schampers

William Damen, secretaris van de Raad van Oud Prinsen, knikt bevestigend. “Als je ziet wat wij voor ons jubileum allemaal hebben geregeld, is dit best indrukwekkend. We hebben een jeugdmiddag (zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur), met onder meer het bekende Ren je Rot-spel. Daarnaast een grote feestavond (zaterdag vanaf 19.33 uur), met de introductie van ons eigen ‘Ouw Prinske-bier’. En op vrijdagavond een ludieke Koninklijke Jubileumbingo (vanaf 20.22 uur). Kaarten moeten van tevoren worden gereserveerd (via: forms.gle/aBuGUdz5T3bTwjkw9). Er zijn schitterende prijzen te winnen.” De twinkeling in de ogen van William zegt genoeg…

Pul bier

Niet elke oud-Prins is lid van de club, maar dit is volgens Mark en William geen enkel probleem. “Tijdens de Prinsenreceptie nodigen we de Prins uit om zich aan te sluiten bij ons, maar als hij (of zij!) dit niet wil, is dat ook goed. We bieden de Prins een pul bier aan en als hij/zij die leegdrinkt, is hij/zij lid”, zegt William. Mark vult hem aan: “Nog niet zolang geleden bestond de Raad van Oud Prinsen voornamelijk uit oudere mannen van boven de zestig, die het wel leuk vonden om bij elkaar te komen, maar verder vooral op de achtergrond bleven. Nu er de laatste jaren steeds meer ‘jongeren’ zijn bijgekomen, zijn we ook actiever geworden en hebben we bijvoorbeeld elk jaar een galadiner. De mannen in smoking en de vrouwen in het lang. Een keimooie avond!”

Stimuleren

De Raad van Oud Prinsen wordt opgericht op 12 december 1967. Louis Hertroys, Cor Broers, Martien Geldens en Henk Arts vormen het eerste bestuur. “De eerste residentie was Hotel De Valk”, duikt William in de historie. Nu is dit zaal Du Commerce. Het doel was ‘het stimuleren van de Striepersgatse carnaval in de breedste zin van het woord’. In woord en daad. Dit betekende bijvoorbeeld dat ze ieder jaar een ludieke act hadden bij de afscheidszittingen of de Vorstenzittingen, maar ook dat ze hand-en-spandiensten verleenden bij activiteiten van de Stichting. Als presentator, organisator, bouwer of lid van de commissie Bals & Zittingen of de Optochtcommissie.”
Ook nu nog zijn de Oud Prinsen geregeld aanwezig bij evenementen die in Striepersgat, Brouwersgat en Mulkgat worden gehouden. “Denk dan aan zittingsavonden en recepties, maar ook feesten en jubilea. En natuurlijk tijdens de Carnavalsmis en de officiële ontvangst van de Prins op het gemeentehuis”, aldus Mark. “Altijd met een leuk cadeau en een blad vol borreltjes. We drinken dan op ieders gezondheid en de carnaval.”

Sterke verhalen

Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten bij Du Commerce is het ook altijd heel gezellig. William: “We vertellen elkaar sterke verhalen (van vruuger, red.) en bespreken de actualiteit. Ach, we kunnen allemaal heel goed praten. Daar zijn ze toentertijd ook Prins door geworden, haha!” Soms is het ook heel serieus, als er een lid is overleden. “Dan zorgen we voor een waardig afscheid. Dit vinden we heel belangrijk en hoort ook bij de tradities van de Oud Prinsen. O ja, speciaal willen we nog Jos van Gestel noemen. Met zijn 85 jaar zo’n beetje de laatste der Mohikanen, maar nog steeds zeer betrokken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant