Deelnemers aan de halve marathon. (Foto: Connie Sinteur Fotografie)
Deelnemers aan de halve marathon. (Foto: Connie Sinteur Fotografie)

Valkenloop: hardlopen en genieten van de natuur

Algemeen 303 keer gelezen

VALKENSWAARD - Traditiegetrouw houdt Atletiek Vereniging Valkenswaard in het eerste weekend van november haar Holapress Wandeltocht & Valkenloop. Ruim 1.200 wedstrijdatleten en recreantenlopers verschijnen komende zondag aan de start.

Door diverse atleten wordt een poging gedaan in de 43e editie het parcoursrecord op de halve marathon te verbeteren. Ook de jeugdloop is een bijzonder evenement waarbij de basisschoolkinderen strijden over een parcours van één kilometer. Naast de individuele prijzen is de scholenprijs dit jaar uitgebreid met mooie prijzen voor de school. En natuurlijk zijn ook dit jaar recreatieve joggers en hun viervoeters welkom tijdens de 4e Doggy Run over vijf kilometer aan onverharde paden door de mooie natuur. Nieuw dit jaar zijn de Framerunners, dit zijn loopfietsen voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij zullen strijden om de medailles over een afstand van één kilometer.
Zaterdag zal voor de 7e keer de Holapress Wandeltocht worden georganiseerd. Er kunnen dan afstanden van 5 tot en met 30 kilometer worden afgelegd. Wandelen en hardlopen gaan ook dit jaar samen onder de slogan ‘De Groenste Loop van Nederland’. Zeker gezien de vele natuurgebieden die Valkenswaard te bieden heeft.

Groot aantal deelnemers

Zeven jaar geleden werd ook het wandelen toegevoegd aan de Holapress Valkenloop. En dat dit een succes is geworden, blijkt wel uit het groot aantal deelnemers uit de regio maar ook vanuit het gehele land en België. “De laatste keer kwamen ze met bussen uit de Achterhoek om hier te kunnen lopen”, aldus John Robbe, voorzitter van AVV en coördinator van dit evenement. Robbe: “Gelukkig is het ons weer gelukt om ruim 150 vrijwilligers te vinden die er samen voor zorgen dat het weer een geweldig weekend-evenement wordt.”
“Vanaf 8.00 uur kunnen de wandelaars zich melden bij het secretariaat in de grote tent achter het kantoor van hoofdsponsor Holapress waar vele vrijwilligers klaarstaan”, aldus Robbe. De wandelaars hebben een keuze uit diverse afstanden waarbij rekening is gehouden met zowel de recreatieve als de geoefende wandelaars. Afstanden van 5, 10, 15, 20, 25 en 30 kilometer zijn uitgezet in het omliggende natuurgebied van Valkenswaard. Zowel de start als de finish is gelegen aan de Kluizerdijk 1. Deelnemers aan de 25 of 30 kilometer kunnen tot 10.00 uur starten, deelnemers aan de 20 kilometer tot 12.00 uur, deelnemers aan de 15 kilometer tot 13.00 uur en deelnemers aan de 5 en 10 kilometer tot 14.00 uur.  Kosten bedragen 3 euro per deelnemer.

Hardlopers

Het programma voor de hardlopers loopt uiteen van een jeugdloop over 1 kilometer tot een halve marathonwedstrijd van 21,1 kilometer lang. (21,1km). Recreatieve hardlopers hebben de keuze uit de afstanden 7,1, 12,5 en dus 21,1 kilometer. Om 11.00 uur wordt het eerste startschot gegeven voor de atleten en recreatieve hardlopers die beginnen aan hun halve marathon. De recreanten voor de 12,5 kilometer mogen vanaf 12.00 uur van start. De laatste lopers starten om 13.00 uur voor hun 7,1 kilometer vanuit de Sportparkdreef te Borkel en Schaft. De tijden van alle deelnemers worden geregistreerd met behulp van chips.

Jeugdloop

Vanaf 9.30 uur is het terrein rondom de Kluizerdijk het domein van de jeugd. Jongens en meisjes van 6 tot en met 12 jaar strijden op de kilometer zowel om de individuele winst als om het scholenkampioenschap van Valkenswaard en Waalre. De scholenprijs wordt bepaald aan de hand van het percentage deelnemers ten opzichte van het aantal leerlingen dat op de school is ingeschreven.
www.valkenloop.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant