Caroline en Jorg Rijnders met Julie, Frans en Sonja Rijnders met kleindochter Vesper. (Foto:J urgen van Hoof).
Caroline en Jorg Rijnders met Julie, Frans en Sonja Rijnders met kleindochter Vesper. (Foto:J urgen van Hoof). Jurgen van Hoof

Rijnders Optiek is nu Hofleverancier

Algemeen 208 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het Valkenswaardse familiebedrijf Rijnders Optiek mag zich voortaan Hofleverancier noemen. Het was Koning Willem de Eerste die in 1815 voor de eerste maal het predicaat Hofleverancier verleende. Het is daarmee ook de oudste Koninklijke Onderscheiding die we in Nederland kennen. 

Door Ton van Helvoort

De onderscheiding ‘Hofleverancier’ is meer bestemd voor kleinere en regionale bedrijven en kent een aantal voorwaarden. Ze moeten minstens 100 jaar bestaan en van onbesproken gedrag zijn. Intussen mogen landelijk ruim 500 bedrijven zich Hofleverancier noemen en zij mogen ook het Koninklijk Wapen voeren. In de huidige tijd is het Koning Willem Alexander die het predicaat Koninklijk verleent. Het is een symbool van respect, waardering en vertrouwen. Jorg Rijnders: “Natuurlijk zijn we niet alleen blij maar ook trots op zo’n onderscheiding. 

1922

Het bedrijf Rijnders is in 1922 opgericht door Cees Rijnders, de overgrootvader van de huidige eigenaar Jorg Rijnders. Die heeft het bedrijf vier jaar geleden weer overgenomen van zijn vader Frans Rijnders. 
In 1922 startte de zaak op de Luikerweg waar inmiddels appartementen de nog bestaande winkels hebben vervangen. “Ook na die honderd jaar”, zegt Jorg, “is het nog altijd een echt familiebedrijf.”

Frans Rijnders, de vader van Jorg, is natuurlijk een zéér tevreden mens dat hij dit allemaal mee mag maken. “Ik weet dat de zaak bij Jorg in goede handen is en het zal me niets verbazen, als er tenminste geen gekke dingen gebeuren, dat er over honderd jaar opnieuw feest zal zijn. Ook dan zal Optiek Rijnders nog altijd veel tevreden klanten hebben.”

Prachtig pand

In het prachtige familiepand op de hoek van de Corridor/ Eindhovenseweg is het goed winkelen. Onder meer het assortiment brillen is groot. “Jorg Rijnders: “Het moet al gek zijn, als mensen bij ons niet kunnen slagen. Het is echter niet alleen belangrijk om een goede bril te kopen maar veel belangrijker is de route die vooraf moet worden gemaakt om die juiste bril aangepast aan de ogen en uiterlijk te vinden. En die kennis en ervaring hebben wij volledig. De klant zal dan ook bij ons altijd met een goed gevoel de zaak kunnen verlaten.”

Familiebedrijf

Jorg Rijnders denkt dat de optiek altijd wel een familiebedrijf zal blijven. “Van mijn vader Cees Rijnders, kan ik nog elke dag leren. Hij heeft immers een enorme ervaring. Natuurlijk is ook hij ontzettend trots dat wij ons voortaan Hofleverancier mogen noemen. Dat is mede mogelijk geweest door zijn inzet in de afgelopen jaren.”

Nog een Hofleverancier

 Voor de gemeente Valkenswaard is het ook heel bijzonder dat naast Bakkerij Hoekx die afgelopen jaar Hofleverancier werd, er nu opnieuw een Hofleverancier is bijgekomen. 
Jorg Rijnders heeft nog wel een laatste opmerking: “Overigens zullen niet alleen wij maar alle ondernemingen in onze omgeving blij zijn als de werkzaamheden, ook bij ons recht voor de deur, afgerond zijn. Het is nu niet altijd even gemakkelijk om de Corridor te kunnen bereiken. Dat neemt overigens niet weg dat we zullen blijven doen wat we nu al 100 jaar doen en dat is: met passie en liefde voor het vak de klant een goed advies geven.”

Uit de krant

Uit de krant