Met behulp van een 'batdetector' kan precies worden bepaald welke vleermuizen er rondvliegen. (Foto: Natuurmonumenten)
Met behulp van een 'batdetector' kan precies worden bepaald welke vleermuizen er rondvliegen. (Foto: Natuurmonumenten) Natuurmonumenten

Op zoek naar vleermuizen in het Dommeldal

Algemeen 27 keer gelezen

RIETHOVEN - Een bijzondere schemertocht in Riethoven op zaterdag 27 augustus: Natuurmonumenten neemt mensen die avond mee op tijdens de ‘nacht van de vleermuis’. De groep speurt dan in het Dommeldal naar vleermuizen, die op dat moment steeds actiever worden. 

Want als het eenmaal begint te schemeren gaan vleermuizen aan het werk. Ze vliegen dan uit om op jacht te gaan naar insecten. Met een beetje geluk zien deelnemers aan de schemertocht ze straks vlak langs de bomen en andere obstakels scheren. Snel, wendbaar en zonder geluid, althans geen geluid dat voor het menselijk oor hoorbaar is. Daarom wordt er een zogenaamde ‘batdetector’ meegenomen, een speciaal apparaat dat precies weet welke vleermuizen er rondvliegen. Iedere soort vleermuis maakt namelijk een ander geluid. 

Aanmelden

De schemertocht op zaterdag 27 augustus duurt van 20.00 uur tot 21.30 uur en staat onder leiding van een deskundige gids. De groep vertrekt vanuit de Volmolen in Riethoven en trekt vanuit daar door het Dommeldal. Deelname bedraagt 12,50 euro voor niet-leden van Natuurmonumenten. Aanmelden is verplicht en kan via www.nm.nl/agenda.

Uit de krant

Uit de krant