De Dagpauwoog is dit jaar de meest getelde vlinder in Nederland, en blijft zo ook de Atalanta voor.
De Dagpauwoog is dit jaar de meest getelde vlinder in Nederland, en blijft zo ook de Atalanta voor.

Dagpauwoog verdringt Atalanta

Algemeen 138 keer gelezen

REGIO - De Dagpauwoog is de meest getelde vlinder tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Ook in Someren en Asten werd de vlinder vaak gespot. Verrassend was dit jaar de aanwezigheid van de Keizersmantel, een soort die normaal niet vaak voorkomt in tuinen.

“Het is net een week te laat”, verzuchtten diverse deelnemers aan de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Want in de weken voor de telling vlogen er heel wat meer vlinders. Toch werden er nog 73.224 vlinders waargenomen in drie dagen. “Dat er in dit weekend wat minder vlinders vlogen, was niet zo erg, het is geen wedstrijd. Het gaat om een momentopname: in het hele land worden in hetzelfde weekend de vlinders in tuinen geteld. Door de tuintelling zien we hoe het gaat met de vlinders in stad en dorp” aldus de vlinderstichting.

Spannend

Het leek nog even spannend te worden welke vlinder op de eerste positie zou eindigen. De week voor de telling was de Dagpauwoog veel waargenomen, maar de aantallen namen snel af. Ondertussen kwam de Kleine vos langzaam tevoorschijn, maar de Dagpauwoog stond al snel bovenaan in de telling en daar is hij ook gebleven. Met ruim 16.700 exemplaren steekt hij met kop en schouders boven de rest uit. Op de tweede plek is de nummer één van vorig jaar geëindigd, de Atalanta, en op nummer 3 het Klein koolwitje.

Regionale verschillen

Een geweldige verrassing dit jaar was de keizersmantel: een soort die normaliter niet veel voorkomt in tuinen. De keizersmantel werd daarom speciaal nog toegevoegd aan de tellijst voor deze tuinvlindertelling. Als we wat dieper de resultaten induiken, blijkt dat de winnaar van dit jaar, de dagpauwoog, vooral veel is waargenomen in het noorden van het land. De aantallen in het zuiden waren een stuk minder. De koninginnenpage is juist veel waargenomen in het zuiden. De laatste jaren breidt deze vlinder zich wel noordwaarts uit, maar de aantallen in het zuiden zijn toch duidelijk groter. Tot slot valt op dat de citroenvlinder voornamelijk is gezien op of rondom de zandgronden. 

Hele jaar door

Volgend jaar is er weer een tuinvlindertelling. Wie daar niet op wil wachten, kan het hele jaar door vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten tellen in de tuin. Meer informatie op www.tuintelling.nl

Uit de krant

Uit de krant