De beide artsen, links Hans Corbey met Dirk Sluiter op het bankje.  (Foto: Jurgen van Hoof)
De beide artsen, links Hans Corbey met Dirk Sluiter op het bankje. (Foto: Jurgen van Hoof)

Hans Corbey: ‘Ik ben echt blij dat ik huisarts was’

Algemeen 491 keer gelezen

VALKENSWAARD - Hij was 35 jaar in Valkenswaard werkzaam als huisarts. Bij de start waren er nog niet zoveel artsen als nu maar toch stond men altijd klaar om te helpen als dat nodig was. Een huisarts is immers een medisch specialist waar in de regel de patiënt als eerste naar toe gaat als iemand een klacht, ziekte of aandoening heeft. 

Door Ton van Helvoort

“Zo is het gegaan”, zegt Hans Corbey die eerder in Thorn woonde, getrouwd is en drie kinderen heeft. “In die 35 jaar is er op medisch gebied ontzettend veel veranderd. Niet alleen voor de huisarts maar ook voor de patiënten. Ik nam destijds de praktijk over van Dr. Schoenmakers op de Eindhovenseweg, Later had ik tien jaar lang de praktijk op de Hanenberg.”

Veel meer dan

Concreet bestaan de werkzaamheden van een huisarts onder meer uit het houden van spreekuren, het afleggen van huisbezoeken en het voeren van telefonische consulten. Daar komt volgens Hans Corbey, echter best veel meer bij kijken. 
“Gelukkig zijn de tijden voor een huisarts ook veranderd. Ook ik heb destijds de keuze gemaakt om mijn spreekuren en dagelijkse werk vanuit Huisartsenpraktijk Vlaslant te doen. Een verstandig besluit dat achteraf duidelijk is gebleken, Het is niet altijd gemakkelijk. Een patiënt verwacht immers dat de huisarts met een oplossing komt. Vaak niet alleen op medisch gebied maar ook de thuissituatie speelt daarbij een belangrijke rol.”

Spreekuur

Hans Corbey vervolgt: “Neem nu het spreekuur. Eigenlijk staat daar 10 minuten voor gepland wat natuurlijk veel en veel te kort is. Helaas kan het niet anders. In de coronaperiode was dat overigens 15 minuten. Ik ben al die jaren elke morgen met plezier naar mijn werk gegaan . Ik heb vreugde en verdriet met mijn patiënten gedeeld. Ik zal ze missen. Ik ben echt blij dat ik huisarts was. Het zéér druk bezochte afscheid op vrijdag 1 juli heeft ons allemaal ontzettend goed gedaan. Overigens is mijn opvolger Dr. Dirk Sluiter geen onbekende voor de meeste patiënten. Hij loopt al vanaf 2018 mee als waarnemer voor mij en Dr. Mertens.

Bankje

 Intussen is de praktijk op een heel bijzondere manier overgedragen. Wie nu Huisartsenpraktijk Vlaslant bezoekt komt langs een prachtig zitbankje. Het is een geschenk van de nieuwe arts, Dirk Sluiter, aan de oude ‘meester’ Hans Corbey. 

Dirk Sluiter: “Mochten er echter momenten zijn dat het even door welke omstandigheden dan ook niet lukt dan kan ik nog altijd om zijn wijs advies vragen. Overigens zal het niet altijd even gemakkelijk zijn en zeker niet in een wereld die nog steeds verandert ook op medisch gebied. Ik ben er echter van overtuigd dat Huisartsenpraktijk Vlaslant zo’n stabiele organisatie is dat onze patiënten altijd op ons kunnen blijven rekenen. Dr. Corbey zal ongetwijfeld nog wel eens binnenlopen en dan is één ding zeker: de deur staat voor hem bij mij altijd open.”

Uit de krant

Uit de krant