Links Ester van Sambeeck en rechts Heleen van Doremalen. (Foto: Jurgen van Hoof).
Links Ester van Sambeeck en rechts Heleen van Doremalen. (Foto: Jurgen van Hoof).

Bijzondere theatervoorstelling in de schemering

Algemeen 240 keer gelezen

REGIO - Genieten van een theatervoorstelling in de openlucht, wandelen over de heide in de avondschemering én op pad met een schaapskudde. Het kan deze zomer allemaal tegelijk met de natuurtheatervoorstelling ‘Kudde’ in Natuurgrenspark De Groote Heide.

Door Roy de Leijer

Bezoekers gaan samen met theatermaker Heleen van Doremalen uit Breda de heide op. Dat gebeurt vanaf de Achelse Kluis. In de schemering gaan ze op pad met een echte schaapskudde.

Voor Van Doremalen was de omgeving van de Achelse Kluis tot voor kort onbekend terrein. Per toeval kwam ze in contact met Ester van Sambeeck, projectleidster van het samenwerkingsverband Natuurgrenspark De Groote Heide. De Bredase theatermaker was direct onder de indruk van het natuurgebied. “We laten ons altijd inspireren door de omgeving. De eerste keer dat ik hier kwam viel mijn mond echt open. We zijn hier inmiddels al een keer of zes geweest om het gebied te leren kennen. Straks bivakkeren we hier drie weken lang met een crew van zes mensen.”

Ook Van Sambeeck is enthousiast over de natuurtheatervoorstelling: “Ze past helemaal bij De Groote Heide. Samen met Staatsbosbeheer, Heleen en Stichting Schaapskudde Groote Heide hebben we naar een geschikte locatie gezocht om een klein rondje door de natuur te maken. Uiteindelijk zijn we bij de Achelse Kluis uitgekomen. Dat is een mooie plek om natuur en cultuurhistorie te combineren.”

Anders dan anders

Om de beleving te versterken verlaat het theater- en natuurpubliek de gebaande paden, op een tijdstip dat het gebied eigenlijk niet toegankelijk is. Van Doremalen: “Omdat wij met respect voor de natuur te werk gaan komen we altijd wel tot een samenwerking. De voorstelling wordt ook steeds aan de locatie aangepast.” 

De wandelaars vertrekken met zonsondergang vanuit de Achelse Kluis. Ze krijgen een hoofdtelefoon op. Van Doremalen: “Op de heide vindt de ontmoeting met de herder en schaapskudde plaats. Iedere voorstelling is anders, acteurs kun je sturen, maar schapen niet. Zij bepalen het tempo. De voorstelling duurt daardoor tussen de anderhalf en twee uur.” 

Het verhaal van Zenon

Onderweg vertelt acteur Hans Dagelet het verhaal van Zenon: een moedige man die besluit de kudde te verlaten. “Het verhaal gaat over een bakkerszoon, waarvan wordt verwacht dat hij het ouderlijk bedrijf overneemt. Het publiek is bij deze voorstelling eigenlijk ook een kudde. Ze lopen langs allerlei lichtprojecten die zijn worstelingen verbeelden. Aansluitend worden de wandelaars het bos ingestuurd en moeten ze via lichttekens zelf hun weg zien te vinden. We willen mensen aan het denken zetten, over de natuur en hun eigen gedrag. Ik noem de voorstelling daarom ook wel een mini-pelgrimage”, aldus de Bredase, die al jarenlang gefascineerd is door kuddegedrag. Van Sambeeck vult aan: “Op die manier wordt iedereen een spiegel voorgehouden.”

Meer informatie

De voorstelling is geschikt voor bezoekers van 16 jaar en ouder. Gepaste kleding en dichte schoenen worden aanbevolen. Een waterdichte capuchon is verplicht in verband met de hoofdtelefoons. Bij de startlocatie zijn poncho’s te koop. Een goede fysieke conditie is vereist. De voorstelling is niet geschikt voor mindervaliden. Honden zijn niet toegestaan.
Natuurtheatervoorstelling Kudde is te zien van 31 augustus tot en met 4 september en van 7 september tot en met 11 september bij de Achelse Kluis. Reserveren kan via kudde.org. Kaartjes kosten 36 euro. Per voorstelling is er plaats voor maximaal vijftig mensen. Meer info via www.kudde.org en www.degrooteheide.eu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant