Sursum Corda, dat één weekend per maand in de Nicolaaskerk zingt, viert komende zondag zijn 100-jarig bestaan. (Foto: Evert Meijs)
Sursum Corda, dat één weekend per maand in de Nicolaaskerk zingt, viert komende zondag zijn 100-jarig bestaan. (Foto: Evert Meijs)

100-jarig bestaan koor Sursum Corda

Algemeen 35 keer gelezen

VALKENSWAARD - Op 1 november 1921 is het koor Sursum Corda officieel opgericht als koor van de Antoniuskerk aan de Eindhovenseweg. Deze maand bestaat het koor dus 100 jaar. Het is daarmee een van de oudste koren van de Parochiële Eenheid Valkenswaard.

door Ton van Helvoort

Aanvankelijk, zoals gebruikelijk in de tijd van de oprichting, is het koor begonnen als mannenkoor. Men begon met 20 leden. Er waren strenge toelatingsprocedures en strenge regelementen. Om definitief toegelaten te worden, diende men een toelatingsexamen te doen en daarna volgde nog een ballotage door de algemene ledenvergadering. 

Te laat

Te laat komen en afwezigheid werden bestraft met boetes. Op de leeftijd van 60 jaar worden de koorleden “gepensioneerd”. In 1963 wordt ook een dameskoor opgericht. Al in 1965 worden de twee koren samengevoegd.

Sinds het 2e Vaticaans Concilie in 1965, heeft het koor zich onder leiding van de toenmalige dirigent, Miel van Delft, consequent toegelegd op het zingen van liturgische muziek in de volkstaal, zowel eenstemmig als meerstemmig. Een van de leidende gedachten hierachter was, dat een belangrijke taak voor een kerkkoor is, om vóór te gaan in de lofprijzing, waardoor de volkszang zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Het koor gaat nog steeds met groot plezier en volle overtuiging door op de toen ingeslagen weg.

Viering

Sinds de Antoniuskerk in 2015 niet meer gebruikt wordt voor de eredienst, zingt het koor één keer per maand op zaterdag en zondag in de Nicolaaskerk. Sursum Corda zal het 100-jarig bestaan vieren tijdens de Eucharistieviering in de Nicolaaskerk van zaterdag 20 november.

Er worden dan tevens enkele jubilarissen gehuldigd. Het koor bestaat op dit moment uit vier sopranen, vier alten, drie tenoren en twee bassen, onder leiding van Marina Staas. Organist is Rina van Veen.

Uit de krant

Uit de krant