Jos Kuipers, Miranda Dijkstra en Joep Habraken zijn opgelucht dat ze eindelijk weer samen muziek kunnen maken. (Foto: Jurgen van Hoof)
Jos Kuipers, Miranda Dijkstra en Joep Habraken zijn opgelucht dat ze eindelijk weer samen muziek kunnen maken. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

‘Heerlijk om eindelijk weer met z’n allen muziek te kunnen maken’

Algemeen 393 keer gelezen

Reeds zes edities bracht Harmonie Dommelecho van haar ‘Friends-concerten’. Telkens weer verrassend, bijzonder muzikaal, grappig en ontroerend en vol van passie voor muziek. Ook in 2021 staat de harmonie weer op het podium van theater De Hofnar. De voorstelling ‘Speel Muzikanten Speel!’ is te zien, te luisteren en te beleven op 25, 26, 27 en 28 november. In deze miniserie spreekt Willem-Jan Schampers met mensen vóór en achter de schermen.

DOMMELEN/VALKENSWAARD - Wat ze het allermeeste heeft gemist in de afgelopen coronaperiode? Miranda Dijkstra, klarinettiste van Harmonie Dommelecho, hoeft er niet lang over na te denken. “Eindelijk weer met z’n allen muziek maken. Het samen repeteren en als club genieten van muziek en van elkaars gezelschap. De vorige ‘Friends’ was eigenlijk de laatste keer dat we met heel de harmonie samen hebben gespeeld. Dat is twee jaar geleden! Daarna was het echt behelpen …”

door Willem-Jan Schampers

Ook trompettist Joep Habraken, net als Miranda een van de oudgedienden bij de harmonie, heeft hetzelfde gevoel. “We zijn zo blij dat we weer mogen. Natuurlijk kun je thuis ook muziek maken en repeteren, maar dat is absoluut niet hetzelfde. In ons achterhoofd houden we er wel rekening mee dat het op het allerlaatste moment toch niet door kan gaan, omdat de maatregelen weer worden aangescherpt, maar we doen gewoon net alsof we gek zijn. Haha! We kijken naar wat wél kan. We doen er dan ook alles aan om eind deze maand vier keer te knallen. Onze nieuwe dirigent houdt ons wel scherp.”

Jonge muzikanten

En die nieuwe man op de boek is een oude bekende: Jos Kuipers. Alhoewel, ‘bekend’? Niet voor iedereen, want Harmonie Dommelecho kent nogal wat jonge muzikanten, die nog geen lid waren toen de Limburger voor het eerst dirigent was in Dommelen. “Dat is achttien jaar geleden, maar toen ik hier De Belleman binnenstapte, voelde het meteen vertrouwd. De klik is er altijd geweest en dat ik toentertijd afscheid nam, was voornamelijk vanwege privéomstandigheden. Ik heb toen al gezegd dat, als ik in de toekomst de kans kreeg om terug te keren bij De Dommelecho, dat ik daar zeer serieus over zou nadenken. Die gelegenheid deed zich nu voor. Ik hoop naar ieders tevredenheid.”

Vakman

Wie Miranda en Joep hoort over hun nieuwe dirigent, weet meteen dat Jos zich hier geen zorgen over hoeft te maken. “Hij is met open armen ontvangen en heeft in no time iedereen voor zich gewonnen”, zegt Joep. “Jos is een vakman en heel duidelijk naar iedereen. Uiteraard staat hij open voor suggesties van anderen, maar uiteindelijk is hij de baas. Misschien is het daarom voor veel leden nog wel extra fijn om – weer – te kunnen spelen bij het Groot Orkest. De meeste nummers zijn bekend, maar worden toch weer op een andere manier gebracht en Jos heeft natuurlijk ook zijn eigen opvattingen over hoe je een nummer moet spelen.” Miranda: “Hoe ervaren ik ook ben, ik leer ook weer van Jos.”

De hoofdpersoon knikt instemmend. “Ik ben een coachende dirigent, die vooral hamert op beleving en bezieling. Een hele goede muzikant wordt door mij hetzelfde behandeld als iemand die talent heeft, maar het allemaal nog moet ontdekken. Bij beiden probeer ik het beste van hen naar boven te halen. Muziek is mijn leven en dat gevoel wil ik ook graag overbrengen op de orkesten die ik dirigeer. Op welk niveau is niet belangrijk. Als ik merk dat we stapjes maken, stap ik na afloop tevreden in mijn auto. Bij Dommelecho kunnen ze allemaal muziek maken, maar het is aan mij om er een bepaalde richting aan te geven. Zodat het goed klinkt en bepaalde emoties oproept. Bij het publiek, maar ook bij de muzikanten zelf.”

Steigers

Toen Jos binnenkwam, stond het programma al grotendeels in de steigers. Miranda: “Hij wilde er één nummer per se bijhebben. Dat was ‘’This Majestic Land’ van Michael Hoppé. De rest zijn allemaal nummers waarvoor is gestemd door het publiek en door ons als muzikanten.” Jos grinnikt als hij dit hoort: “Tja, ik wilde toch nog enigszins mijn stempel drukken op deze voorstelling! Nee, zonder gekkigheid, voor mij waren alle nummers nieuw, dus ik kon er op mijn manier invulling aan geven. Het publiek zal daarom soms wel verrast zijn hoe een nummer wordt gespeeld en gezongen. Uiteraard ook in samenspraak met onze regisseur Jos Laurijsen.”  

Herintreders

Harmonie Dommelecho mag zich gelukkig prijzen dat het qua ledenaantal nauwelijks te lijden heeft gehad van de coronaperiode. Miranda: “Natuurlijk zijn er enkele mensen afgevallen, maar daarvoor in de plaats hebben we ook weer diverse nieuwe leden. En zelfs herintreders.” Joep valt haar bij: “We hebben een mooie mix van jong en (wat) ouder. Ik heb er in ieder geval weer ontzettend veel zin in!” De voorstellingen van ‘Speel Muzikanten Speel!’ op donderdag (generale repetitie met publiek), vrijdag en zaterdag beginnen om 20.15 uur. Op zondag is de voorstelling om 15.00 uur. Kaarten kosten 17,50 euro per persoon en zijn te koop via De Hofnar: www.hofnar.nl.

Uit de krant

Uit de krant