V.l.n.r. Peter Plompen, Walter Mertens, Jacqueline van den Nieuwenhoven, Theo Geldens. (Foto: Jurgen van Hoof)
V.l.n.r. Peter Plompen, Walter Mertens, Jacqueline van den Nieuwenhoven, Theo Geldens. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Actief en inspirerend, met én voor elkaar

Algemeen 195 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het was afgelopen vrijdag een gezellige middag bij Hotel de Valk in Valkenswaard. De Katholieke Bond van Ouderen, de KBO, had zijn vrijwilligers uitgenodigd om een heel bijzondere gebeurtenis bij te wonen.

door Ton van Helvoort

De middag werd onder meer bijgewoond door wethouder Theo Geldens. “Lang hebben we uitgekeken om weer eens samen te komen”, zei hij. “Natuurlijk gelden de beperkingen in deze coronatijd ook op deze middag. Als wethouder is het goed om stil te staan bij het vele goede werk dat de KBO hier in Valkenswaard, maar ook in Dommelen en Borkel en Schaft voor de senioren doet. Natuurlijk ben ik hier niet voor niets gekomen. Twee van de aanwezigen zijn immers al meer dan tien jaar vrijwilliger bij de KBO. Als gemeentebestuur zijn wij van mening dat men daarvoor terecht een groot compliment moet krijgen.” 

Hiervoor werd dan ook de gemeentelijke vrijwilligerspenning uitgereikt. Daarna verzocht Geldens Jacqueline van den Nieuwenhoven naar voren te komen. “Het zal duidelijk zijn dat de lokale KBO mede mogelijk wordt gemaakt door actieve vrijwilligers. En Jacqueline is er daar één van. Zij heeft zich de afgelopen tien jaar ingezet voor het welzijn van de leden als lid van de werkgroep Ledenzorg. Daarnaast waren en zijn nog steeds het ouderenbezoek, rouwbezoek en presentaties over veilig thuis bij Jacqueline in goede handen.” Daarna overhandigde wethouder Geldens haar de vrijwilligerspenning van de gemeente Valkenswaard.

Eén komt niet alleen

“Maar we kennen ongetwijfeld allemaal de uitdrukking: één komt niet alleen. En dat klopt helemaal op deze mooie middag. We hebben immers nog een vrijwilliger bij de KBO die al meer dan tien jaar alle soorten vrijwilligerswerk doet.” Dat is Walter Mertens. Hij is reeds lang lid van het afdelingsbestuur met als belangrijkste functie coördinator ledenzorg. Daarnaast is hij ouderenadviseur en ook nog bode van de nieuwsbrief. “Ik ben dan ook trots”, zei Geldens, “om Walter Mertens de vrijwilligerspenning van de gemeente Valkenswaard te mogen overhandigen.” 

Extra kwetsbaar

Na het uitreiken van de penning-en werden de aanwezigen er nog eens extra op gewezen dat juist ouderen in deze tijd best kwetsbaar kunnen zijn. De wereld is immers ontzettend veranderd als men dat vergelijkt met vroeger. Toen kon men zonder probleem de huisdeur open laten als men even een boodschapje moest doen. Nu in het tijdperk van pincodes en mobiele telefoons moet men extra voorzichtig zijn. Luister niet naar mooie praatjes van iemand die men niet kent en zorg zo mogelijk voor goede verlichting bij voor- en achterdeur. Dat heeft dan bovendien twee functies. Het kan op oudere leeftijd struikelen voorkomen, maar het kan ook inbrekers op een afstand houden. 

Tenslotte sprak voorzitter Peter Plompen nog een woordje van dank voor de grote opkomst. “We hebben vandaag weer gezien”, zei hij, “dat Valkenswaard trots mag zijn op onze KBO.” Een mooier compliment konden de aanwezigen dan ook niet krijgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant