Deelnemers genieten van hun rustpauze tijdens een voorgaande editie van 'Vat oewe fiets'.
Deelnemers genieten van hun rustpauze tijdens een voorgaande editie van 'Vat oewe fiets'.

‘Vat oewe fiets’ al decennia een gouden formule

Algemeen 218 keer gelezen

DOMMELEN - De wereld is tegenwoordig snel en gehaast, mensen hebben weinig tijd, veel gaat digitaal en gewoon een praatje met elkaar maken of bij elkaar op de koffie lijkt helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Hoe heerlijk is het dan als je er samen op uit kunt door op de fiets de omgeving te doorkruisen, wat te babbelen en volop te genieten van alles wat je onderweg tegenkomt. Komende zondag is precies dát het recept tijdens ‘Vat oewe fiets’ in Dommelen.

door Johan Follon

Meestal was het Jos van Gils die vanuit stichting Dommelse Dorpspomp kriskras door de landerijen fietste en de route van zo’n 38 kilometer op papier zette. Zo ontstond het idee voor het evenement en waren het in het begin veelal hele families die meefietsten, tegenwoordig zijn dat voornamelijk volwassenen. Al zijn kinderen nog altijd net zo welkom.

We zitten aan tafel bij Bep en Ans Wienholts, die momenteel al meerdere jaren samen de fietsroutes uitzetten en er ook heel enthousiast over praten. “Jos is mijn grote inspirator en heeft ook altijd hele mooie routes uitgestippeld”, vertelt Bep.

Gunstiger moment

In het begin was het evenement altijd de zondag na de Doe Week, dus de laatste zondag voordat de kinderen weer naar school moesten. Daarom is men gaan filosoferen of er geen gunstiger moment te vinden was en dat is nu gevonden in de eerste zondag van september. Dit is precies vóór de bloemencorso en net na Dommelen kermis.

Het zijn hele mooie fietstochten, speciaal om van de omgeving te genieten

Er zijn dit jaar ook twee routes uitgezet in verband met de e-bikes die meerijden, één route van 36 kilometer en eentje van 43 kilometer. Maar mensen mogen zelf kiezen aan welke route ze deel willen nemen. Bep: “Het zijn hele mooie fietstochten, speciaal om van de omgeving te genieten, en er is geen tijdslimiet dus het is niet nodig om te gaan racen.”

Samen hebben Ans en Bep de routes zo’n zes keer gefietst om te voorkomen dat er foutjes in de routebeschrijvingen kunnen sluipen. In elke route zitten twee pauzemomenten, een kleine en een grote pauze, waarbij het belangrijk is dat de mensen bij de grote pauze naar het toilet kunnen. “Dat is niet altijd even makkelijk, want je bent toch afhankelijk van de gastvrijheid van de mensen langs de route. We hopen op inwoners die zo vriendelijk willen zijn om hun privéterrein ter beschikking te stellen en van hun toilet gebruik laten maken”, aldus Ans.

Bep vervolgt: “We beginnen in het voorjaar met het uitzetten van de routes, zo rond april en mei. Ik heb dan via de kaart al wel een kleine indicatie welke kant we op gaan, maar als we onderweg denken van: zullen we hier eens links of rechts afslaan, dan doen we dat gewoon. Tot eventueel blijkt dan het geen goede verharde weg is en dan wordt hij weer geschrapt. Zo niet, dan blijft hij in de route, en zo kom je op plaatsen waar je misschien nog nooit bent geweest.”Zo kom je op plaatsen waar je misschien nog nooit bent geweest

Inschrijven

De fietstocht vindt dus komende zondag plaats, mensen kunnen zich tussen 11.00 uur en 12.00 uur inschrijven bij de Dommelse dorpspomp op het Martinusplein. Inschrijfgeld bedraagt 1,50 euro per persoon. De eerste pauze vindt vervolgens plaats tussen 12.00 uur en 14.00 uur en de grote pauze tussen 13.30 uur en 16.00 uur. Dit alles afhankelijk van hoe laat deelnemers vertrekken. Kortom, stichting Dommelse Dorpspomp is er klaar voor, doe mee, vat oewe fiets en geniet. Een heel mooi evenement dat hopelijk nog vele decennia zal aanhouden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant