Afbeelding

Ederveen: ‘Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin’

Algemeen 97 keer gelezen

VALKENSWAARD - In maart 2017 is het tien jaar geleden dat Anton Ederveen werd benoemd tot burgemeester van Valkenswaard. Hij is voorlopig nog niet van plan om te vertrekken uit onze gemeente want: “Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin.”

In de profielschets van de sollicitatieprocedure in 2007 werd met nadruk gevraagd om een vernieuwer die daarnaast ook een verbinder zou zijn. Die rol zou moeten bestaan uit het verbeteren van de onderlinge contacten tussen raad, college, ambtelijk apparaat en de burger. “Ik ben er van overtuigd”, zegt burgemeester Ederveen, “dat we daarin met elkaar zijn geslaagd, hoewel de start natuurlijk best moeilijk was.” Na amper één jaar ontstond er in Valkenswaard al een bestuurlijke crisis, omdat de toenmalige wethouders door een meerderheid van de raad werden weggestuurd. “Daar zat ik dan, met de wetenschap dat het theoretisch mogelijk zou zijn dat ik naast mijn eigen werk als burgemeester ook nog de taken van de weggezonden wethouders zou moeten overnemen. Gelukkig heb ik die vervangende werkzaamheden niet lang hoeven doen en liggen de roerige politieke tijden in Valkenswaard toch al weer ver achter ons.”

Inmiddels zijn we ruim negen jaar verder in de Valkenswaardse politiek. Burgemeester Ederveen is al weer even met zijn tweede ambtstermijn bezig (hij zit nu in zijn vierde jaar, red.). Toch werd in het begin nog gedacht dat hij na de eerste zes jaar wel naar een grotere gemeente zou overstappen. Ederveen bleef echter zitten en op de vraag of hij de ambitie heeft om voor een derde periode te gaan antwoordt hij positief. Zolang hij hetzelfde plezier en de uitdaging in zijn werk kan blijven houden als nu. “Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. En dat geldt niet alleen op het gemeentehuis, maar ook in de thuissituatie. Zoals ongetwijfeld bekend is vorig jaar onze zoon Teun geboren. De hartverwarmende reacties van veel inwoners hebben diepe indruk op mij en mijn vrouw gemaakt.”

Ederveen is trots op wat er de afgelopen jaren is aangepakt in Valkenswaard. Zo zijn op diverse punten de dorpen verder verfraaid. “Veel van dat werk gebeurt achter de schermen waar dagelijks veel mensen mee bezig zijn. Dat heeft onder meer geleid tot een doel voor de toekomst van onze gemeente”, zegt Ederveen, “die staat in de Toekomstvisie. In dat rapport is onder meer te vinden dat in 2030 Valkenswaard jaarlijks één miljoen bezoekers moet gaan trekken. Daarop kan ik best begrijpen dat er reacties komen zoals: ‘maak van Valkenswaard geen Valkenburg’, maar we spreken hier over één miljoen bezoekers in totaal die allerlei soorten evenementen onze gemeente bezoeken, zoals het Bloemencorso. Daarom is het ook belangrijk dat er tot nu toe al hard gewerkt is, en nog steeds wordt gedaan, aan het aantrekkelijker maken van onder meer de Markt en het winkelcentrum. Maar ook aan de uitbreiding van het toerisme rond natuurgebied De Groote Heide door bijvoorbeeld kanoverhuur, de Malpie, het Rijtuigenmuseum en nog veel andere mogelijkheden.”

Ederveen is zich er van bewust dat niet iedereen in de gemeente tevreden gehouden kan worden. “Het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. Dat hebben we hebben onder meer gezien met de bekende ‘rode bomenbakken’ op diverse plaatsen in het centrum, De meningen van de inwoners liepen hier duidelijk over uiteen. Dat hoort echter ook bij ons werk. Maar hiermee wil ik aangeven dat we dus zeker wél investeren met elkaar. Kijk maar eens naar onze actieve VVV, het bedrijfsleven, de vele horeca, het centrummanagement en Valkenswaard Marketing. En denk ook aan de prachtige musea waar het verleden van Valkenswaard te bewonderen is. Daarnaast zijn we niet voor niets dé wandelgemeente van Nederland geworden.”

Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Lees morgen het Valkenswaards Weekblad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant