Afbeelding

Marlon Ronkes terug op wereldkampioenschap linedancing

Algemeen 86 keer gelezen

VALKENSWAARD - Als meervoudig wereldkampioen line dancing hoeft Marlon Ronkes niks meer te bewijzen. De Valkenswaardse is nog altijd een grootheid in de internationale danssport. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Na een onderbreking van ruim zes jaar neemt de inmiddels 28-jarige Ronkes weer deel aan wedstrijden. Begin januari wil hij wereldkampioen worden bij de United Country Western Dance Council in Nashville.

In het begin werd alleen op countrymuziek gedanst. Tegenwoordig kun je linedance op verschillende stijlen muziek beoefenen, zoals pop, rock, salsamuziek, Ballroom, Latin, Hiphop, Iers enzovoort. “Tijdens wedstrijden is er van de western kledingstijl weinig meer te herkennen”, erkent Marlon. “Behalve de laarzen en bij de mannen ook de hoed. Linedance heeft een enorme modernisering doorgemaakt. Zeker betreffende de muziek en kleding.”

Er zijn mondiaal twee bonden. De titels die Marlon in het verleden heeft behaald waren bij de World Country Dance Federation. “Dit moet je zien als de Europese bond, die ook wereldkampioenschappen organiseert. Hier ben ik ‘Mega Star’. Dit betekent dat je in de hoogste divisie hebt gedanst. De UCWDC is de Amerikaanse bond. Daar wil ik nu graag Super Star worden. Dat was al mijn droom toen ik met linedance begon. Voor mijn gevoel is dit de absolute top. Ik neem in Nashville deel aan twee disciplines: Showcase en Classic. Als ik beide onderdelen win, ben ik Super Star.”

Ondanks dat hij er een tijdje tussenuit is geweest, hij studeerde aan de dansacademie in Tilburg, is jurylid bij wedstrijden en trainer/choreograaf van diverse dansgroepen én werkt fulltime in een kledingzaak, is Marlon tijdens het WK een van de topfavorieten. “Ik heb tot nu toe alle wedstrijden gewonnen, dus er wordt wel wat van me verwacht. De concurrentie is echter ook heel goed en een WK is toch weer een wedstrijd op zich. De spanning is anders en de druk om te moeten presteren is groter. De routine is er natuurlijk, maar het gaat om het ‘finetunen’ van de dansen. Hoe zorg ik er voor de dat ik met mijn stijl opval bij de jury?”

Voor Marlon is het WK een soort van ‘back to his roots’. “Ik ben in 1999 begonnen met country & linedance en het was mijn droom om ooit Super Star te worden. Ik ben er nu heel dicht bij, maar moet het nu wel waarmaken. Voor mezelf, maar zeker ook voor mijn ouders, die altijd voor honderd procent achter me hebben gestaan en me op allerlei manieren hebben gesteund. Het is een heel geregel geweest om tussen mijn andere bezigheden, genoeg tijd te vinden om te kunnen trainen en aan wedstrijden te kunnen deelnemen. Hopelijk kan ik op 1 en 2 januari alle inspanningen belonen met twee wereldtitels.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant