Afbeelding

Verleden van grond in beeld gebracht

Algemeen 90 keer gelezen

VALKENSWAARD - Van nature zijn mensen nieuwsgierig, zeker als het om het verleden gaat. Een huis of appartement staat vaak op grond waarvan meestal niet bekend is wat er vroeger allemaal heeft gestaan. Wat heeft het huis en de grond er omheen meegemaakt of wat is daar in de loop van de jaren allemaal voorgevallen. Heemkundekring Weerderheem uit Valkenswaard heeft al deze informatie nu overzichtelijk en digitaal gemaakt.

Weerderheem heeft veel informatie over mensen die in Valkenswaard geleefd hebben, over gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden, over de ontwikkeling van verschillende wijken en over de manier van leven van de bewoners. Om nog beter en nauwkeuriger de gegevens over Valkenswaard te leren kennen zet Weerderheem zich in om de plaatselijke geschiedenis, het volksleven, het landschap en het milieu voor iedereen herkenbaar te maken.

Zo willen mensen vaak meer weten over het perceel waarop ze wonen. Daarom heeft Weerderheem de kadastergegevens vanaf 1832 van Borkel en Schaft, Dommelen en Valkenswaard nu ook toegankelijker gemaakt. Was die kadastrale atlas alleen nog op papier in te zien, nu is die ook digitaal. Dat zoiets veel werk heeft gekost moge duidelijk zijn. Al enkele jaren zijn Wiel Creemers, Huub Rutten, Loet Visschers en Erwin van Oorschot bezig geweest met het verzamelen, structureren en vooral het overbrengen van alle gegevens in de computer. Daarbij is Henk van der Heijden de man van het idee en de deskundigheid. Met zijn ervaring, opgedaan in andere gemeenten, heeft hij samen met alle vrijwilligers de klus geklaard.

Wie een perceelnummer of de naam van de eigenaar van een stuk grond intoetst ziet de hele historie verschijnen. En zoiets levert interessante gegevens op. Zoals van wie en voor hoeveel geld het is huis gekocht in het verleden. Wat het gevolg was van ruilverkaveling of waar de schoenenlappers of de sigarenmakers woonden. Ook kan men zien wat er bijvoorbeeld in 1930 met een bepaald perceel is gebeurd. Interessant om te weten is welke huizen of bedrijven plaats hebben moeten maken voor woningbouw of woonwijken. Wie in dat verleden duikt komt zaken tegen waarvan men eerder niet op de hoogte was. Indien gewenst wordt men bij het zoeken bijgestaan door één van de medewerkers.

Deze kadastergegevens zijn in tegenstelling tot de Beeldbank, de Cultuurhistorische waardenkaart, de Bidprentjesverzameling en de tentoonstelling in de Achelse Kluis over de Eerste Wereldoorlog, niet van vrij beschikbaar. Hiervoor moet men naar de Heemkamer in het Cultuurcentrum Carolus aan de Oranje Nassaustraat. Openingstijden zijn elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant