Maarten Meulepas is directeur van Woningbelang in de kersttijd in zijn kantoor.
Maarten Meulepas is directeur van Woningbelang in de kersttijd in zijn kantoor. Jurgen van Hoof

‘Met hart en ziel zetten we ons elke dag in’

Algemeen 417 keer gelezen

VALKENSWAARD - Bij het 100-jarig bestaan van Woningbelang in 2019 werd een prachtig boek uitgegeven dat was samengesteld door Joop van Appeldorn. Bijzonder treffend zijn daarin de eerste zinnen: wonen is een eerste levensbehoefte, een dak boven je hoofd, een plekje om je terug te kunnen trekken, kortom, de plek die voor een heel groot deel bepalend is voor het levensgeluk.

Door Ton van Helvoort

“Daar hoef ik weinig aan toe te voegen”, zegt Maarten Meulepas, directeur van Woningbelang. “We zetten ons inderdaad elke dag met hart en ziel in voor onze organisatie.”
Wonen gaat immers over mensen met verschillende levensstijlen, achtergronden, culturen en uitdagingen. Woningbelang gaat over een huis dat voor veel mensen immers één van de belangrijkste zaken in het leven is. Een huis dat zo mogelijk past bij de woonwensen en wat ook heel belangrijk is, dat het past bij het inkomen.

Betaalbare woningen

Hoe zorgt Woningbelang voor voldoende betaalbare woningen? “Dat is inderdaad een uitdaging”, zegt Meulepas. “Het is zoals schaken op meerdere borden tegelijk. Er is helaas een groot tekort op de woningmarkt en dat blijft nog steeds oplopen. De groep die wij bedienen is immers heel divers. Denk daarbij aan doorstromers, starters, senioren, mensen met een fysieke beperking, statushouders en ga zo maar door. Zij kunnen zich niet zelfstandig op de huidige moeilijke woningmarkt redden. Ook wij worden daar steeds meer meer geconfronteerd.”

Wachttijden

Maarten Meulepas: “Een van de ernstige gevolgen is dan ook dat de wachttijden voor alle doelgroepen oplopen. Intussen zien we er nog een doelgroep van middeninkomens bijkomen. Deze mensen verdienen vaak te veel voor de sociale huur en te weinig voor koop of particuliere huur. Ook voor die groep willen we klaar staan om zo mogelijk te helpen. Immers, stroom, gas, boodschappen en ga zo maar door, alles is duurder geworden. Dat raakt vooral de mensen die al moeite hadden om rond te komen. We zien dan ook dat zij die eerder geen betalingsproblemen, hadden nu toch veel zorgen krijgen of al hebben. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk mensen te helpen met een woning maar dan moet diezelfde woning wel betaalbaar blijven.

Zorgen

Op sociaal vlak ziet Woningbelang een tendens dat het aantal mensen met afwijkend gedrag stijgt. “Dat is een zorgelijke ontwikkeling die om een juiste aanpak vraagt”, zegt Meulepas. “Wij streven immers naar prettige en veilige wijken waar onze huurders fijn kunnen wonen. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Woningbelang, de gemeente, zorg en welzijnspartijen, politie en natuurlijk van de huurders zelf.”

Maarten Meulepas: “Als Woningbelang willen dat iedereen in diverse en gemengde wijken kan wonen waar mensen aanwezig zijn die zo nodig een eerste vangnet in de buurt vormen en daarbij zorgen voor de veiligheid van en voor elkaar. We willen onze bewoners het daarom mogelijk maken om zo lang als het kan zelfstandig, veilig en waardig te blijven wonen. Dat doen we als Woningbelang intussen al meer als honderd jaar. Daar zijn we best trots op zoals we ook trots zijn op onze bewoners van nu en van bewoners in het verleden.”

Uit de krant