Wim en Riek de Wit-van Lokven zijn dit jaar 65 getrouwd.
Wim en Riek de Wit-van Lokven zijn dit jaar 65 getrouwd. Jurgen van Hoof

Riek en Wim vieren briljanten huwelijk

Algemeen 413 keer gelezen

VALKENSWAARD - Wim en Riek de Wit-van Lokven uit Valkenswaard vieren dit jaar een bijzondere mijlpaal. Het bruidspaar is 65 jaar getrouwd. Op 2 mei 1959 trouwde het briljanten stel voor de wet. Vier weken later, op 6 juni, vond het kerkelijk huwelijk plaats.

Beide echtelieden zagen het levenslicht in Valkenswaard. De vader van Wim (90) was sigarenmaker. “Ze werkten bij ons thuis allemaal in de sigarenindustrie, maar ik wilde dat niet”, vertelt Wim. De buitenlucht heeft hem altijd meer getrokken. Hij werkte 40 jaar bij de landmeetkundige dienst van de gemeente Valkenswaard. Lange tijd kende Wim de gemeente dan ook als zijn broekzak. “Ik ben als 14-jarige begonnen met werken. Dat was in die tijd heel gebruikelijk.”

Zijn echtgenote Riek (88) was nog jonger toen voor haar het werkzame leven aanbrak. Op 13-jarige leeftijd ging ze aan het werk in een sigarenfabriek. “Daar kon je het meeste verdienen, als je tenminste een beetje goed werk kreeg”, vertelt Riek.

De eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting van Riek en Wim vond plaats in Zaal Wernaers in Valkenswaard. Riek: “Ik was zeventien en Wim was achttien toen we elkaar voor het eerst ontmoetten.” De vonk sloeg vrijwel meteen over. Wim: “In het begin was er nog geen sprake van een echte verkering. We spraken toen nog stiekem af. Toen Riek een keer ziek was, ben ik voor het eerst bij haar thuis op bezoek geweest.”

Na zeven jaar verkering trouwde het Valkenswaardse stel op 2 mei 1959 voor de wet. Vier weken later, op 6 juni, vond het kerkelijk huwelijk plaats.

Inwonen

Het echtpaar woonde vier jaar bij de ouders van Wim in. “Dat had mijn oudste zus daarvoor ook al gedaan. Later volgde ook mijn jongere zus ons voorbeeld. Toen we bij mijn ouders inwoonden zijn ook onze kinderen geboren. Na vier jaar konden we een huis krijgen aan de Pater Rijkenstraat. Daar hebben we 55 jaar gewoond. Het briljanten paar woont inmiddels zeven jaar in een appartement. “Voor mij was dat wel even wennen”, zegt Riek.
Riek en Wim hebben twee kinderen, een jongen en een meisje. Ze zijn verder heel trots op hun vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Actief leven

Beide echtelieden zijn altijd heel actief geweest. Zo was Wim jarenlang lid van hengelsportvereniging Venbergen. Wim: “Ik ging ook regelmatig met mijn honden mee op jacht. Verder ben ik 21 jaar lid geweest van de vrijwillige brandweer.” Ook had hij veertig jaar lang een eigen moestuin. Wim is daar op zijn tachtigste mee gestopt.
Zijn echtgenote zorgde voor de kinderen. Als thuiswerkster maakte Riek onder andere leren jassen en broeken. Ook heeft ze veel gehandwerkt en zelf wenskaarten gemaakt. Verder heeft ze altijd graag gekaart en gekiend.

Kamperen

“We hebben vroeger veel gekampeerd. Dan trokken we er met een tentje of de caravan op uit. We zijn onder meer naar Zeeland, Limburg en Italië op vakantie geweest”, vertelt Wim. 
“We reisden overal naar toe. Zo hebben we ook Noorwegen bezocht”, vult Riek aan.

Hun vorige huwelijksjubilea heeft het echtpaar altijd groots gevierd. Dit keer is het feest wat meer bescheiden van aard. 
“We vieren onze trouwdag samen met ons gezin”, zegt Wim.

Burgemeester

De jubilerende echtelieden kijken uit naar het bezoek van de burgemeester. Wim: “Toen we 60 jaar getrouwd waren, zei hij al ‘tot over vijf jaar’. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant