Kinderboerderij De Kleine Meer is een prachtige plek om even tot rust te komen.
Kinderboerderij De Kleine Meer is een prachtige plek om even tot rust te komen. Jurgen van Hoof

Samen uit de zorg bij De Kleine Meer

Algemeen 307 keer gelezen

VALKENSWAARD - Steunpunt Mantelzorg Verlicht, Cordaad en gemeente Valkenswaard organiseren maandelijks activiteiten voor mantelzorgers. Op woensdag 25 april is de eerstvolgende Samen uit de Zorg ‘Natuurliefhebbers en dierenvrienden’.

Door Ton van Helvoort

Op zo’n dag kunnen mantelzorgers vaak samen met iemand die zo’n zorg echt nodig heeft een gezellige middag hebben. Omdat er voldoende begeleiding is kunnen mantelzorgers ook een eigen invulling geven aan zo’n middag, Het doel blijft om eens een keer lekker te ontspannen en eventueel andere mensen te ontmoeten. 

Het thema van deze woensdag is : Waterleven. Daarvoor is ook het IVN aanwezig voor voldoende uitleg. Iedereen die even wil ontspannen van de mantelzorg is dan ook op 25 april welkom van 14.00 tot 16.00 uur op de Kinderboerderij De Kleine Meer aan de Bosstraat: 45 in Valkenswaard. 

In 2023 gaf 41% van de Nederlanders boven de 15 jaar zich minstens één keer als vrijwilliger te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Dat is overigens meer dan tijdens de corona maar nog steeds minder dan voor die periode. Tussen 2012 en 2019 was jaarlijks gemiddeld 49 procent van de Nederlandse bevolking één keer per jaar actief als vrijwilliger. In 2020 daalde het percentage naar 44 % en in 2021 naar 39 %. Die daling kan deels het gevolg zijn geweest van de genomen coronamaatregelen. waardoor veel vrijwilligerswerk niet mogelijk was. Net als in eerdere jaren zetten relatief veel mensen zich in als vrijwilliger voor sportverenigingen gevolgd door scholen, de buurt, verzorging of gezondheidszorg. 5% van de bevolking deed vrijwilligerswerk voor culturele verenigingen of organisaties en 4% voor jeugd of buurthuiswerk. Daarnaast was een klein deel van de vrijwiillgers actief voor natuurbehoud , sociale hulpverlening of vluchtelingenwerk. 

Het is toch goed om te zien dat ook in Valkenswaard zoveel mensen zich inzetten voor vrijwilligerswerk. Zonder die inzet zouden we als inwoner best vaak extra problemen hebben. Het is geweldig hoe jonge mensen ouderen helpen met boodschappen,, de straat oversteken en andere zaken en vooral, altijd een vriendelijk woordje. Een ding is daarbij vrijwel zeker. De hulpen van nu zullen straks wellicht ook hulp nodig hebben. Laten we er vanuit gaan dat ze die dan ook krijgen. Een hulp die Valkenswaard waardig is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant