Het Laatste Avondmaal in het Passiespel zoals dat vrijdag te zien is in de Nicolaaskerk.
Het Laatste Avondmaal in het Passiespel zoals dat vrijdag te zien is in de Nicolaaskerk. Jurgen van Hoof

Passiespel hoort bij Valkenswaard

Algemeen 310 keer gelezen

VALKENSWAARD - Wat begon als een leuk idee om eenmalig door de kinderen een passiespel op te voeren, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. Op vrijdag 22 maart wordt de Nicolaaskerk dan ook weer omgebouwd tot het Bijbelse Jeruzalem uit de tijd van het leven van Jezus. 

Door Ton van Helvoort

Initiatiefnemers in 1997 waren Margo van Ooyen en Karin van Lankveld. Ze kenden elkaar via de scholen van hun kinderen en waren beiden betrokken bij de parochie. Die eerste uitvoering is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige musical door kinderen in de leeftijd tussen de zes en vijftien jaar. “Wij zijn echt trots op onze kinderen en alle hulpen die het mogelijk maken elk jaar het passiespel op te voeren. Het is toch geweldig dat we dat nu al voor de 25e keer doen en dan te bedenken dat bij de start het uitgangspunt was om het maar één keer uit te voeren”, zegt Margo. 

De laatste dagen

Het verhaal van de musical gaat over de laatste dagen van Jezus Christus. Het is goed om te zien hoe kinderen in het tijdperk van mobiele telefoons, tablets en laptops op een andere manier bezig zijn namelijk met zang en toneelspel.  
Om alles goed te laten verlopen zijn een groot aantal ouders en vrijwilligers nodig om een en ander in goede banen te leiden. Dat gebeurt dan ook met veel inzet en plezier want zonder dat zou die 25e uitvoering beslist niet gehaald zijn. Er komt veel kijken bij de hele organisatie. Er zijn 34 kinderen waarvan het merendeel nog echt hulp nodig heeft met de kleding en andere onderwerpen. Maar dan staan ze ook alle 34 op de komende 22 maart vanaf 19.00 uur te glunderen als ouders, broers, zussen of familie hen daar bezig zien.

Zoals alles in het leven kost ook zo’n speciale viering best veel geld aan kleding, opmaak enz. Evenals in voorgaande jaren is ook nu het bezoek gratis. Overigens wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Aan het einde van de dienst is daarvoor voldoende gelegenheid. “We zijn er zeker van”, zegt een medewerker, “dat de Nicolaaskerk ook dit jaar weer veel bezoekers zal krijgen. Diep respect voor de medewerkers en organisatie die echt heel veel uurtjes in de voorbereiding moeten stoppen zodat op het einde van die avond iedereen kan en zal zeggen: Het was weer prachtig.” 
Een beter compliment voor de organisatie kunnen ze overigens niet krijgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant