Ella en Kirsten in actie. Samen hebben zij al veel zwerfafval weten op te ruimen in de gemeente Valkenswaard.
Ella en Kirsten in actie. Samen hebben zij al veel zwerfafval weten op te ruimen in de gemeente Valkenswaard.

Kirsten en Ella ruimen zwerfafval op

Algemeen 370 keer gelezen

VALKENSWAARD - Kirsten van der Hagen (44) woont al jaren met partner en kinderen in Valkenswaard. Samen met dochter Ella (9) raapt ze enthousiast zwerfvuil. Waarbij Ella, die erg van de natuur en van dieren houdt, vaak nog fanatieker aan de slag wil dan zijzelf. Dit doen zij samen met de app ‘HelemaalGroen’.

De gemeente gaf hen een ring, een grijper en een hesje en haalt de gevulde, volle zakken op. Kirsten is tevreden over de app, die ze gebruikt om hun gelopen route te registreren op de kaart van Nederland. Ze ergert zich met name aan mensen die achteloos afval uit hun auto mikken. Kirsten vindt dat ze best iets kan doen voor de maatschappij, al opruimend doet ze haar motto ‘niet mopperen maar doen’, eer aan. Haar wens is dat we bewuster omgaan met elkaar, de dieren en de natuur. Door de app te gebruiken zijn Kirsten en Ella verbonden met duizenden vrijwilligers die hetzelfde doen.

Ondersteuning

Valkenswaard hoort bij de gemeenten waar Bakker Van Heeswijk voor elke opgeschoonde kilometer ‘HelemaalGroen’ ondersteunt met 0,50 eurocent (met een maximum van 500 euro). Dat deed deze bakker vorig jaar in elke gemeente waar ze vestigingen heeft. Voor Valkenswaard is deze actie met een jaar verlengd omdat er vorig jaar niet zoveel deelnemers waren, terwijl er meer dan genoeg zwerfvuil op straat ligt te wachten om opgeruimd te worden.

Zichtbaar op kaart

De organisatie achter ‘HelemaalGroen’ stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen.

Door de huidige 9000 vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land: www.helemaalgroen.nl. In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Valkenswaard telt inmiddels 10 vrijwilligers bij ‘HelemaalGroen’.

Uit de krant