Erwin Loos presenteert zijn vegetarische snert aan de jury bestaande uit Dick Middelweerd, Cees Peterse en Dees Vasiliadis. Zij riepen hem uit tot Snertkampioen.
Erwin Loos presenteert zijn vegetarische snert aan de jury bestaande uit Dick Middelweerd, Cees Peterse en Dees Vasiliadis. Zij riepen hem uit tot Snertkampioen. Jurgen van Hoof

Erwin Loos wint snertkampioenschap

Algemeen 1.310 keer gelezen

VALKENSWAARD - Erwin Loos mag zich een jaar lang de beste snertmaker van Valkenswaard noemen. Zijn vegetarische erwtensoep kwam zaterdag als lekkerste uit de bus bij het Open Valkenswaardse Snertkampioenschap.

Door Roy de Leijer

Liefst veertien snertkoks - vier meer dan vorig jaar - gingen zaterdagmiddag in café-zaal Du Commerce de culinaire strijd met elkaar aan tijdens de elfde editie van het Open Valkenswaardse Snertkampioenschap.

De eerste editie van de kookwedstrijd vond plaats in 2012. Organisator Riks Werts liet zich voor het kampioenschap inspireren door een wedstrijd fricandon (gehaktbrood) maken in het Belgische Gent. Voor het Valkenswaardse kampioenschap koos hij voor een typisch Nederlands gerecht: snert.

“Ik ben er heel trots op dat we dit jaar veertien deelnemers hebben. Ieder jaar wordt het een beetje drukker. Niet alleen qua deelnemers, maar ook als het gaat om de bezoekers van het kampioenschap.” Hij vertelt dat alle deelnemers twee liter snert moeten maken. “Die hoeveelheid is echt nodig om iedereen te laten proeven”, vertelt Werts.
Verder groeien hoeft voor hem niet per se. Werts: “Het gaat er nu heel gezellig aan toe. De winnaar krijgt een wisselbeker, een klein prijsje én de eer. Verder zijn er zo min mogelijk wetten en regels waaraan de deelnemers zich moeten houden. En iedereen vindt natuurlijk dat zijn of haar soep de lekkerste is.”

Deskundige jury

Zowel het publiek als een deskundige jury, wederom bestaande uit Dick Middelweerd, Cees Peterse en Dees Vasiliadis, kreeg een grote variatie aan snert voorgeschoteld. Eén voor één werden de soepen door de jury onder de loep genomen en op smaak en uiterlijk beoordeeld. “Er zitten soms hele verrassende soepen bij, zoals vegetarische varianten”, zegt Dick Middelweerd.
Hij en de overig juryleden waren onder de indruk van de kooksels. “Het niveau is opnieuw gestegen. Dat komt doordat de deelnemers telkens hun grenzen verleggen”, zegt Cees Peterse. Dick Middelweerd vult hem aan: “We merken dat de deelnemers ook iets doen met de tips die we ze geven.”

Beurt afwachten

In de knusse keuken van Du Commerce wachtten de deelnemers ondertussen geduldig hun beurt achter het fornuis af. Als de soep is opgewarmd, volgt in veel gevallen nog een finishing touch. “Ik probeer er iets moois van te maken. Het is een serieuze wedstrijd waarvoor ik uren in de keuken heb gestaan. Zo ben ik alleen al een half uur bezig geweest met het knippen van platte selderij. Die gebruik ik als garnering”, zegt debutant Maurice van Hout.
Hij heeft altijd al een keer mee willen doen aan het Open Valkenswaardse Snertkampioenschap. Van Hout: “Ik maak regelmatig een pannetje soep, bijvoorbeeld voor verjaardagen en voor vrienden. Erwtensoep maak ik een paar keer per jaar.”
Hetty van den Heuvel was alle edities van het Open Valkenswaardse Snertkampioenschap van de partij. “Ik gebruik altijd het recept van mijn oma. Toch is het iedere keer een verrassing hoe de structuur van de soep uiteindelijk uitvalt. Belangrijk bij een goede bord snert is dat alles in balans is en er niets overheerst.”

Winnaar Erwin Loos

Winnaar Erwin Loos sleutelt juist graag aan zijn soep: “Iedereen verwacht een traditionele erwtensoep, maar ik wilde dit keer iets anders maken. Dat is een vegetarische erwtensoep geworden. De kunst daarbij is om mensen, zonder vlees te gebruiken, dezelfde smaak te laten ervaren. Ik heb daarom onder meer gebruik gemaakt van gegrilde groenten en paddenstoelen.” 
De Valkenswaardenaar eindigde vorig jaar op de tweede plaats. Loos: “Ik ben niet echt competitiegericht, maar het is natuurlijk leuk als je soep wordt gewaardeerd.”

De prijzen

Zaterdag werd zijn snert door de drie heren van de jury uitgeroepen als de lekkerste van Valkenswaard. 
De tweede plaats ging naar Giovanni Janssen en André Brood.
Joost Claes eindigde als derde.

Net als vorig jaar won Nel Vera de publieksprijs. De prijs voor de origineelste presentatie ging opnieuw naar Hetty van den Heuvel. Tijdens de presentatie van haar soep nam ze alvast een voorschot op deze prijs door haar pannetje met snert geheel in de stijl van Tina Turner te serveren uit een enorme beker. Dit alles onder de klanken van ‘Simply the Best’.

Het oudste opgeschreven recept voor de traditionele erwtensoep dateert uit het begin van de 16e eeuw, maar het gerecht is nog altijd populair. Het koken van snert is een levende traditie. Het is daarom zelfs opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland (Bron: npo.nl.kijkersvraag)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant