Meesterdrukker Gertjan Forrer aan het werk met een litho. (Foto: Nederlands Steendrukmuseum)
Meesterdrukker Gertjan Forrer aan het werk met een litho. (Foto: Nederlands Steendrukmuseum)

Kunstenaars experimenteren met grootformaat lithografie

Algemeen 15 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het Nederlands Steendrukmuseum en Make Eindhoven organiseerden voor de tweede keer het experimentele project Litho XXL. Drie geselecteerde kunstenaars - Lotte van Lieshout, Fiona Lutjenhuis en Dieke Venema - gingen op innovatieve wijze aan de slag met lithografie op groot formaat. Van 13 augustus tot en met 25 september worden de resultaten tentoongesteld in het Nederlands Steendrukmuseum. 

Met het Litho XXL-traject willen het Nederlands Steendrukmuseum en Make Eindhoven de kennis van de techniek van lithografie als grafische druktechniek stimuleren en actualiseren, maar bovenal levend houden. Binnen het project wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden binnen de lithografie. Drie kunstenaars zijn hiervoor uitgenodigd om te experimenteren met grootformaatlithografie, onder begeleiding van meesterdrukker Gertjan Forrer en creatief adviseur Ingrid Simons.
In 2019 werd de eerste editie van Litho XXL uitgevoerd met kunstenaars Ide André, Marjolein Landman en Annemarie Slobbe. In september 2021 is de tweede editie van het project gestart in samenwerking met kunstenaars Dieke Venema, Lotte van Lieshout en Fiona Lutjenhuis. Een externe kunstcommissie heeft hen geselecteerd uit ruim dertig aanmeldingen.

Pop-up expo 

In de zomer van 2022 zijn de resultaten van het Litho XXL-project te zien in het Nederlands Steendrukmuseum, naast ander werk van kunstenaars Dieke Venema, Lotte van Lieshout en Fiona Lutjenhuis. 
Op zaterdag 27 augustus wordt een bijbehorende Artist Talk georganiseerd.

Lithografie

Lithografie is een grafische techniek die tot de vlakdruk behoort. Het woord is afgeleid van de Oudgriekse woorden lithos (steen) en  graphein (tekenen/schrijven) en betekent steendruk.

Lithografie maakt gebruik van het vet in het tekenmateriaal en in de drukinkt. Als drager van de tekening dient een bepaald soort kalksteen of (tegenwoordig) een gecoate metalen plaat. Wanneer de tekening af is, wordt de steen vochtig gehouden en het tekenmateriaal vervangen door drukinkt. Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.

Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is uniek: het is wereldwijd het enige museum over de steendrukkunst en lithografie. Sinds 2001 draagt het museum zorg voor het behoud van dit bijzondere erfgoed. De indrukwekkende collectie omvat werk van internationale kunstenaars als Alphonse Mucha, Pablo Picasso, Francis Bacon en Jan Sluyters.

Praktische informatie

Het Nederlands Steendrukmuseum is gevestigd aan de Oranje Nassaustraat 8c in Valkenswaard. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 
De entree bedraagt voor volwassen 7 euro, kinderen van 13 tot met 17 jaar betalen 5 euro, en tot en met 12 jaar en houders van een museumkaart, kunnen gratis naar binnen. Tickets en meer informatie:
www.steendrukmuseum.nl

Uit de krant

Uit de krant