Louis en Toos Rademakers vieren op 29 april hun briljanten trouwdag
Louis en Toos Rademakers vieren op 29 april hun briljanten trouwdag Jurgen van Hoof

Briljanten paar Louis en Toos Rademakers

Algemeen 474 keer gelezen

VALKENSWAARD - Louis en Toos Rademakers vieren op 29 april een bijzondere mijlpaal. Die dag is het 65 jaar geleden dat zij in Mierlo in het huwelijksbootje stapte.

Door Roy de Leijer

Louis Rademakers (90) en Toos van Neerven (90) zijn geboren en getogen in Mierlo. Toos groeide op in een echt Mierlo’s slagersgezin. Na de lagere school volgde ze de mulo in Aarle-Rixtel, waar ze op een kostschool verbleef.
Louis verloor zijn vader al op jonge leeftijd, nadat de Duitsers het al bevrijde Mierlo op 24 oktober 1944 bombardeerden. Zijn vader werd geraakt door bomscherven en overleed een aantal weken later aan zijn verwondingen. “We hadden thuis een gezin met negen kinderen. Mijn moeder stond er vanaf dat moment alleen voor.”

De eerste ontmoeting

Hij ging naar het Carolus Borromeus College in Helmond, waar hij de hbs volgde. De eerste ontmoeting tussen de jubilerende bruid en bruidegom vond plaats bij een muzikale uitvoering in Helmond, waarbij zowel Toos als Louis en hun klasgenoten aanwezig waren. “Toen ik haar zag dacht ik: dat meisje ken ik ergens van.” “Ik herkende hem ook”, zegt Toos over de eerste overspringende vonkjes.

Echte verkering pas later

Louis en Toos waren toen een jaar of 15. Van een echte verkering kwam het pas later. Van de ouders van Toos moest Louis eerst de hbs afmaken. Louis: “Doordat Toos intern in Aarle-Rixtel verbleef, was er ook weinig gelegenheid om elkaar overdadig veel te ontmoeten. Een van de weinige mogelijkheden was zondags in de kerk.” 
Na twee jaar kweekschool ging Louis in militaire dienst. Doordat er een tekort aan onderwijzers was en hij een baan kon bemachtigen, mocht Louis vier maanden voor het einde stoppen met zijn diensttijd.

Getrouwd in Mierlo

Na zes jaar verkering trouwden Louis en Toos op 29 april 1959 in Mierlo, zowel voor de kerk als wet. Louis: “Ik werkte in het onderwijs. De dag na ons huwelijk was het Koninginnedag, dus waren we vrij. Dat was wel zo gemakkelijk.”
Toos werkte bij de personeelsafdeling van stoffenfabriek Vlisco in Helmond. Na het huwelijk stopte ze met het kantoorwerk en nam ze de zorg voor het huishouden en het gezin op zich.
Het briljanten paar heeft vier kinderen, vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. “Alles bij elkaar is dat een heel huishouden”, zegt Toos trots.

Lesgeven in Veldhoven

Louis gaf les bij verschillende scholen. Bij de lts in Veldhoven werkte hij dertig jaar. “Mijn hoofdvak was Engels, daarnaast gaf ik muziekles. In 1994 ben ik daar op mijn 61e met pensioen gegaan.”
Na tien jaar in Veldhoven te hebben gewoond, belandde het echtpaar bij toeval in Valkenswaard. Louis: “Ik heb al jarenlang modelvliegen als hobby. Onderweg naar de Achelse Kluis zag ik op een bord staan dat er op de plek waar wij inmiddels 52 jaar wonen, vier huizen zouden worden gebouwd.”

Hobby’s

Over hun gezondheid heeft het stel niets te klagen. “We zijn natuurlijk niet meer zo vlug als vroeger”, lacht Toos, die jarenlang bij de gym heeft gezeten. Daarnaast bracht ze veel tijd door achter haar naaimachine om voor het hele gezin kleren te maken. Ook deed ze aan borduren en handwerken.

Louis heeft jarenlang gezeild. “Tijdens de zomervakantie gingen we altijd een week of vier naar Zeeland, waar ik een boot had liggen.” De Valkenswaardenaar is nog regelmatig op het water te vinden. Hij is het oudste lid van de kanovereniging in Neerpelt.

Toos zong 22 jaar bij het koor van de H. Nicolaaskerk. En haar man is al meer dan vijftig jaar lid van het kerkkoor in Maarheeze.

Een geheim voor zo’n lang en gelukkig huwelijk is er volgens Louis niet. Toos heeft nog wel een tip: “We hebben elkaar altijd de ruimte gegeven om eigen dingen, zoals hobby’s, te blijven doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant