Vlnr: Robert Claassen (Studio Clara), Annick van der Zande (evenementencoördinator gemeente Valkenswaard), Burgemeester Ederveen, Monique Arts (projectmanager Valkenswaard Marketing), Egbert Buiter (voorzitter Valkenswaard Marketing) en Peter Moezelaar (bestuurslid Valkenswaard Marketing).
Vlnr: Robert Claassen (Studio Clara), Annick van der Zande (evenementencoördinator gemeente Valkenswaard), Burgemeester Ederveen, Monique Arts (projectmanager Valkenswaard Marketing), Egbert Buiter (voorzitter Valkenswaard Marketing) en Peter Moezelaar (bestuurslid Valkenswaard Marketing).

‘Nominatie is al groot compliment’

Algemeen 279 keer gelezen

VALKENSWAARD - Tijdens het Nationaal Congres Evenementen in Valkenburg op maandag 8 april heeft Valkenwaard de top 3 van ‘Evenementenstad van het jaar 2023’ behaald. Valkenswaard stond als enige dorp in de top 3 van Nederland. Tilburg won uiteindelijk de titel ‘Evenementenstad van het Jaar’. 

“Hoewel we de titel graag binnen hadden gehaald, is het behalen van de top 3 een groot compliment aan de talrijke vrijwilligers en organisatoren van Valkenswaard”, aldus burgemeester Ederveen.

De jury beoordeelde de genomineerden op inhoudelijke elementen zoals visie, aanpak, toegankelijkheid, samenwerking met stakeholders en maatschappelijke relevantie voor de gemeente. De jury roemde Valkenswaard voor haar vele unieke evenementen die tot stand komen door de inzet van honderden vrijwilligers. De evenementen hebben een grote maatschappelijke impact in de gemeente.

“Voor een dorp hebben we heel veel (unieke) evenementen. In 2023 waren dat er maar liefst 40. Bovendien worden in Valkenswaard evenementen geïnitieerd vanuit bewoners, buurtschappen of lokale verenigingen. Er zijn maar weinig tot geen ‘ingekochte’ evenementen”, aldus burgemeester Ederveen. De door inwoners bedachte evenementen hebben vaak een lange bestaansgeschiedenis en bevatten een rijke mix van volkscultuur, recreatie, historie en sport. Het Corso & Cultuur Festival en het Vogelverschrikkerfestival zijn hier mooie voorbeelden van.

Organisatoren krijgen alle ruimte om ideeën voor een nieuw evenement te bespreken met de speciaal daarvoor aangestelde evenementencoördinator. Daarnaast is er (financiële) steun beschikbaar voor de opstart van een nieuw evenement, promotionele kosten of het maken van een risicoanalyse of veiligheidsplan. De organisatoren zijn mensen van de praktijk met jarenlange ervaring, ze zijn oplossingsgericht en hands-on. In Valkenswaard delen de organisatoren hun kennis met elkaar, én met de gemeente.

Onlangs kwamen de organisatoren nog bijeen om hun input te geven op de nieuwe evenementenvisie, die naar verwachting voor de zomer gereed zal zijn. Zo werkt iedereen samen aan onze bruisende gemeente, met heel veel, ontzettend leuke evenementen. Het behalen van de top 3 is zeer terecht een groot compliment aan de honderden vrijwilligers van Valkenswaard voor hun creativiteit en doorzettingsvermogen.

Het Corso & Cultuurfestival kent een lange bestaansgeschiedenis en zijn daarmee uniek.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant