Belevingspark De Kleine Meer is op maandag 1 april, Tweede Paasdag, officieel heropend.
Belevingspark De Kleine Meer is op maandag 1 april, Tweede Paasdag, officieel heropend. Jurgen van Hoof

De Kleine Meer heropend

Algemeen 1.471 keer gelezen

VALKENSWAARD - Kinderen uit Valkenswaard hebben er een nieuwe, natuurrijke speelplek bij. Maar ook ouderen en mensen met een beperking kunnen zich vermaken in het nieuwe belevingspark De Kleine Meer aan de Bosstraat in Valkenswaard. Op Tweede Paasdag, werd het park officieel geopend door de Valkenswaardse kinderburgemeester Billy de Wit en wethouder Rens Pijnenburg.

Door Roy de Leijer

Het park is een gezamenlijk initiatief van de gelijknamige kinderboerderij, IVN Valkenswaard-Waalre en de gemeente. Zij staken eind 2022 te koppen bij elkaar om het terrein aan de Bosstraat op te waarderen. Dit met als idee om van het gebied een voor iedereen toegankelijk (inclusief) belevingspark te maken, waar volop plek is voor vermaak en educatie. Het park richt zich vooral op gezinnen met kinderen, maar ook andere bezoekers zijn er welkom. 

Najaar 2023 is begonnen met de nieuwe inrichting van de speelplek, die ook toegankelijk is voor kinderen met een beperking. Ook is de padenstructuur in het park is opgeknapt, zijn speeltoestellen geplaatst in het bosgedeelte en is een kabouterroute aangelegd.

Na de officiële opening hielden kinderburgemeester Billy de Wit en wethouder Rens Pijnenburg een quiz voor de aanwezige kinderen, die daarnaast konden deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals scheppen van waterbeestjes, een speurtocht of zoeken naar verstopte paaseieren. Ook de kinderboerderij was toegankelijk.

En waar de kinderburgemeester een kort sprookje voorlas, dook de wethouder in de historie van het gebied, dat in het verleden onder meer dienst deed als zandwinning. Hij vertelde over de karakteristieke runsloten. Deze lange stroken werden vanaf het einde van de 19e eeuw aangelegd. Op de hoge stroken grond (rabatten) tussen de sloten, waar de grond droog was, werden eiken geplant. De eikenschors werd gebruikt voor de productie van run, dat door leerlooierijen werd gebruikt voor het maken van leer.

De runsloten helpen nu bij het verwerken van regenwater. Door het aanleggen van een extra sloot verdwijnt het water van omliggende straten niet meer in het riool, maar wordt het via een nieuwe sloot naar De Kleine Meer geleid. Daar stroomt het water de runsloten in en kan het wegzakken in de grond. Het nieuwe afwateringssysteem moet ervoor zorgen dat straten minder vaak blank komen te staan. Ook stijgt het grondwaterpeil waarmee verdroging van de bodem wordt aangepakt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant