In 2023 telde Valkenswaard 22 vermiste waarvan 60 procent weer terug naar huis kwam.
In 2023 telde Valkenswaard 22 vermiste waarvan 60 procent weer terug naar huis kwam. Andriyko Podilnyk

22 Vermiste katten in 2023

Algemeen 294 keer gelezen

VALKENSWAARD - Uit recent onderzoek door PetRadar het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, is gebleken dat er in 2023 in Valkenswaard 22 vermiste katten zijn gerapporteerd gedurende het jaar 2023.

Uit het onderzoek blijkt dat Valkenswaard in 2023 te maken had met 22 vermiste katten, wat aanzienlijk lager is in vergelijking met een grotere stad als Eindhoven, waar er 240 gevallen waren. Echter, als we kijken naar de omliggende kleinere gemeenten zoals Waalre, Heeze, Leende en Bergeijk, met respectievelijk 9, 6, 2 en 1 vermiste katten, heeft Valkenswaard relatief gezien meer vermiste katten geregistreerd.

Terugvindpercentage

60% van de baasjes in Valkenswaard vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Valkenswaard is 2 dagen en 19 uur.

Woensdag in juni

De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is woensdag, met de maand juni als piekperiode (5 vermist meldingen). David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen“In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur. Ook horen we vaak dat katten verdwijnen wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Katten rennen sneller weg als hun thuisomgeving verandert.”

En als je kat Maki heet; in Valkenswaard staat deze naam bovenaan de lijst van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst 3 geregistreerde vermissingen.

Amivedi en asiel

Stichting Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Amivedi faciliteert de registratie van deze dieren en is daarmee een landelijk meldpunt voor huisdiereigenaren. dar al geholpen bij de thuiskomst van meer dan 10.000 vermiste huisdieren. Via de website kunnen eigenaren hun vermiste dier aanmelden maar ook zoeken in de database van gevonden dieren.

Op de website van Stichting ROZE is het mogelijk om te zoeken naar gevonden dieren die eventueel bij hen zijn binnengebracht.

Ook op de website van dierenopvangcentrum Doczuid kunnen vermiste katten, aangemeld worden: https://www.doczuid.nl/

Maar het beste is nog altijd: laat uw huisdier chippen. met een scanapparaatje is de chip uit te lezen en is uw huisdier zo weer thuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant