Kinderen onder de 14 maanden kunnen niet gevaccineerd worden en lopen een hoger risico.
Kinderen onder de 14 maanden kunnen niet gevaccineerd worden en lopen een hoger risico. CDC

Mazelen in de regio

Algemeen 326 keer gelezen

REGIO - De afgelopen tijd heeft GGD Brabant-Zuidoost verschillende meldingen ontvangen van mazelen in Eindhoven en omgeving. Het gaat hierbij om 14 ongevaccineerde kinderen met een gemiddelde leeftijd van 5 jaar en om 1 ongevaccineerde volwassene.

Mazelen is een erg besmettelijke ziekte. Door de dalende vaccinatiegraad neemt het risico op verspreiding toe. Vaccinatie biedt goede bescherming. Het doormaken van mazelen en vaccinatie bieden bescherming In Nederland worden kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen mazelen. Het Mazelen vaccin (BMR-vaccin) bestaat uit 2 prikken en biedt ook bescherming tegen de Bof en Rode Hond. De 1e prik wordt gegeven op de leeftijd van 14 maanden en de 2e prik op de leeftijd van 9 jaar. 

Gevaccineerde mensen en mensen die de ziekte al eerder hebben doorgemaakt zijn goed beschermd. Er is geen reden om de 2e prik te vervroegen. Kinderen die in aanmerking komen voor het Rijksvaccinatieprogramma, ontvangen vanzelf een uitnodiging.

Risico’s van mazelen

Mazelen is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint plotseling, met klachten als koorts, niet lekker voelen, niezen en hoesten. Daarbij hebben besmette mensen meestal ook ontstoken ogen. 
Na 3 tot 7 dagen komen vlekjes op de huid. Deze vlekjes komen eerst achter de oren en verspreiden daarna over het hele lichaam. Soms worden mensen ernstiger ziek van mazelen. Vooral ongevaccineerde jonge kinderen, ongevaccineerde zwangeren en mensen met een immuunstoornis lopen het risico ernstiger ziek te worden.

Mazelen voorkomen

De GGD Brabant-Zuidoost adviseert mensen die ongevaccineerd zijn en klachten zoals koorts én huiduitslag ontwikkelen, thuis te blijven en telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Daarnaast is het advies ongevaccineerde kinderen te laten vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma. 

Op dit moment kunnen kinderen onder de 14 maanden niet gevaccineerd worden. Daarom adviseert de GGD Brabant-Zuidoost voor deze kinderen om voorzichtig te zijn in contact met mensen met klachten.

Kijk voor meer informatie op: 

https://www.rivm.nl/mazelen/vragen-en-antwoorden-mazelen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant