Afbeelding
Pexels- Gustavo Fring

Energiek Valkenswaard: Zonnepanelen kopen is nog steeds aantrekkelijk

Algemeen 306 keer gelezen

Zonnepanelen. Daar hoef je niet over te twijfelen. Het loont nog steeds om hierin te investeren, ondanks de ontwikkelingen van de laatste tijd.

Al veel mensen hebben zonnepanelen aangeschaft, gestimuleerd door de aantrekkelijke salderingsregeling. Maar ook nu is het nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen, ondanks bijkomende kosten van sommige energiebedrijven.

In Nederland maakt de salderingsregeling het mogelijk om overtollige zonnestroom aan het net terug te leveren en later tegen dezelfde prijs weer af te nemen. Een terugverdientijd van maar 4 tot 5 jaar is daardoor vaak haalbaar. Hoewel recentelijk sommige energieleveranciers heffingen hebben geïntroduceerd of welkomstbonussen hebben geschrapt voor zonnepaneelbezitters, zijn de jaarlijkse besparingen nog steeds aanzienlijk, zelfs na dergelijke kosten. Een terugverdientijd van zonnepanelen van 5 tot 5,5 jaar is nog steeds haalbaar.

De overheid overwoog de salderingsregeling stap voor stap af te bouwen maar is stap voor stap af te bouwen. Maar de Eerste Kamer heeft dit wetsvoorstel verworpen. Huishoudens en kleine bedrijven kunnen zelf opgewekte elektriciteit terug leveren aan het net. Met de salderingsregeling kan de jaarlijks opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het jaarlijkse verbruik. Daarover hoeven zij geen belasting te betalen. Als iemand meer opwekt dan verbruikt, ontvangt diegene voor het overschot een vergoeding. Deze vergoeding moet redelijk zijn. (bron: rijksoverheid.nl)

En dan het fenomeen van zich uitschakelende zonnepanelen bij overbelasting van het net. Dat klopt, je kunt daardoor wat uren stroomopbrengst mislopen. Maar op de totale opbrengst heeft dat niet zoveel invloed, de terugverdientijd wordt er niet veel slechter van.

Ondanks de genoemde maatregelen van energiebedrijven en de overheid blijft de conclusie dat het nog steeds zeer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen.

Wilt u hierover meer weten, loop dan op zaterdagmorgen gerust binnen bij het EnergieLoket van Energiek Valkenswaard. Elke zaterdag tussen 10.00-12.00 uur in de bibliotheek in De Hofnar in Valkenswaard. Onze gidsen kunnen u verder helpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant